Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Συμβατότητα Ιδρυματικού Αποθετηρίου με OpenAIRE

  • Συντάχθηκε 15-03-2019 15:34 από Maria Ntaountaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: mntaountaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος.

    Με χαρά ανακοινώνουμε ότι το Ιδρυματικό Αποθετήριο (ΙΑ) του Ιδρύματος είναι πλέον συμβατό με το OpenAIRE. Το OpenAIRE αποτελεί την πανευρωπαϊκή υποδομή για την ανοικτή γνώση, έναν πυλώνα για το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud, EOSC).  Η συμβατότητα αυτή, μεταξύ άλλων, αυξάνει την ορατότητα του ΙΑ από τον έξω κόσμο και την απήχηση του περιεχομένου του.

    Με την  ευκαιρία, υπενθυμίζεται παρακάτω, παλαιότερη ενημέρωση:

    Γιατί να δημοσιεύσω την επιστημονική μου εργασία στο ΙΑ?

    Στόχος της πολιτικής ανοικτής πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ) είναι η ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές (Σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2012, Ορίζοντας 2020) και τις υπάρχουσες καλές πρακτικές, συμμετέχοντας με ουσιαστικό τρόπο στο υπό διαμόρφωση ερευνητικό και ακαδημαϊκό οικοσύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η πρόσβαση στην έρευνα είναι άμεση και ανοικτή, προς όφελος των ίδιων των ερευνητών και των πολιτών.

    Τα αναμενόμενα οφέλη τόσο για το Πολυτεχνείο Κρήτης, όσο και για τους ίδιους τους καθηγητές/ερευνητές είναι σημαντικά και περιγράφονται ακολούθως.

    Το Πολυτεχνείο Κρήτης:

    • Συγκεντρώνει και διαφυλάσσει το σύνολο του επιστημονικού του έργου και ταυτόχρονα το προωθεί διεθνώς, μέσω του αποθετηρίου του, αυξάνοντας έτσι την εξωστρέφεια του.
    • Δίνει τη δυνατότητα ευρετηριασμού και εντοπισμού των επιστημονικών εργασιών των μελών του ΠΚ από διάφορους διεθνείς δικτυακούς τόπους, συσσωρευτές και μηχανές αναζήτησης, καθώς υλοποιεί το πρωτόκολλο συγκομιδής μεταδεδομένων OAI-PMH.
    • Παρακολουθεί την επισκεψιμότητα και χρήση και αντλεί στοιχεία και δείκτες για τον σχεδιασμό της πορείας του ιδρύματος, την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης κ.λπ. (για κάθε δημοσιευμένη στο ΙΑ εργασία, παρέχονται στατιστικά χρήσης, σε πραγματικό χρόνο). 
    • Διαθέτει δυνατότητες αξιοποίησης & επανάχρησης των εργασιών για επιστημονικούς σκοπούς (CV’s, δημοσιεύσεις, απολογιστικές εκθέσεις, δικτυακοί τόποι του ιδρύματος, προσωπικοί δικτυακοί τόποι κ.λπ.).
    • Ενισχύει τους διαύλους διεθνών συνεργασιών και το διεθνές προφίλ του ΠΚ.
    • Η κατάθεση στο IA διασφαλίζει τη μακροχρόνια διατήρηση, διάχυση της επιστημονικής παραγωγής του ΠΚ και την άμεση διάθεσή της για τη διενέργεια εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του.

    Οι καθηγητές/ερευνητές του ΠΚ:

    • Αυξάνουν την αναγνωρισιμότητα του επιστημονικού τους έργου και λαμβάνουν περισσότερες ετεροαναφορές.
    • Αυξάνουν τον αντίκτυπο της έρευνάς τους.
    • Αποκτούν ένα μόνιμο σύνδεσμο στο Διαδίκτυο (URI) για κάθε δημοσιευμένη εργασία τους στο ΙΑ.

    Από τη Βιβλιοθήκη,

    Μαρία Νταουντάκη


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012