Συντάχθηκε 19-06-2018 12:45
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όνοματεπώνυμο Προπτυχιακού Φοιτητή: Τσιάμη Μαρία
Α.Μ.: 2013050123
Ημερομηνία Παρουσίασης: 21/6/2018, Πέμπτη
Ώρα: 13:00
Αίθουσα: Κ2.Α11
Θέμα: '' Στατιστική διερεύνηση ασφάλειας και υγιεινής Ελληνικών επιχειρήσεων: τάσεις, προοπτικές και προτάσεις ''
Επιβλέπων: Δάρας Τρύφων
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
1.Δάρας Τρύφων
2.Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
3.Ξεκουκουλωτάκης Νικόλαος
Αναπληρωματικό Μέλος: Δρ.Βαρουχάκης Εμμανουήλ-ΕΔΙΠ
Περίληψη: Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξε ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, μερικές φορές με αρνητικά αποτελέσματα/επιπτώσεις. Αναπτύχθηκε η παραγωγική διαδικασία με την εισαγωγή νέων μηχανημάτων/τεχνικών με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Την ίδια στιγμή όμως εμφανίστηκαν διαφορετικού είδους και μεγέθους κίνδυνοι αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων είναι ιδιαίτερης σημασίας σε μια παραγωγική διαδικασία, όχι μόνον γιατί οι εργαζόμενοι είναι από τους βασικότερους παράγοντες σε μια εργασιακή μονάδα, αλλά γιατί η υγεία και ασφάλειά τους είναι και ένα από σημαντικά κοινωνικά θέματα. Οι εργαζόμενοι περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους σ’ έναν εργασιακό χώρο, ερχόμενοι σε επαφή με τους συναδέλφους τους, και θα περίμενε κανείς να πρέπει να προσφέρουν κάτω από της καλύτερες δυνητικά συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Υποχρέωση λοιπόν της εκάστοτε εργοδοσίας είναι η εξέταση των μέτρων /κανόνων ασφάλειας και υγιεινής που ήδη υπάρχουν στον εργασιακό χώρο, η εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων, η δημιουργία σχεδίου διαχείρισης και αντιμετώπισης των κινδύνων κ.λ.π.. Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη, χρονοβόρα και με κόστος, γιατί πρέπει να εκτιμηθεί/μελετηθεί κάθε δυνατή πηγή κινδύνου. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να βοηθήσουν και άτομα με ειδικές γνώσεις, όπως τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας.
Στην διπλωματική εργασία γίνεται μια εκτενής αναφορά της υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 1 δίνονται οι γενικές έννοιες που αφορούν στην ασφάλεια και στην υγιεινή σε χώρους εργασίας (π.χ. εργατικό ατύχημα, επαγγελματική ασθένεια, επαγγελματικοί κίνδυνοι, τεχνικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας). Ακόμα περιγράφεται το νομικό πλαίσιο που διέπει την ΥΑ, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και Εθνικό επίπεδο. Τέλος, δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και το κόστος των εργατικών ατυχημάτων. Στο κεφάλαιο 2, περιγράφονται αναλυτικά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που πρέπει να φέρει ένας εργαζόμενος προσερχόμενος στον εργασιακό χώρο. Στο κεφάλαιο 3, γίνεται αναφορά σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των επιχειρήσεων στον Ελλαδικό χώρο. Στο κεφάλαιο 4, δίνονται τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε σε 68 επιχειρήσεις/εταιρείες στην Ελλάδα. Στο τέλος της εργασίας δίνονται προτάσεις για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.
Abstract: During the 20th century there was a rapid development of technology, sometimes with negative effects/impacts. The production process was developed with the introduction of new machinery / techniques, resulting in increased production and improvement of the quality of the products produced. At the same time, however, health and safety risks (of different type and magnitude) appeared. Employee hygiene/health and safety are of particular importance in a production process, not only because workers are among the most important factors in a workplace but because their health and safety is also one of the most important social issues. Workers spend a significant part of their lives in a workplace having daily contact with their colleagues and would be expected to work under the best potential health and safety conditions. The duty of any employer is therefore the evaluation of existing health and safety measures / rules in the workplace, the assessment of occupational hazards, the formulation of risk management and risk management plan, etc. This process is tedious, time consuming and at a cost, because every possible source of risk must be assessed / studied. This can also be done by people with special knowledge, such as safety technicians and work physicians.
The thesis provides an extensive report on hygiene and safety conditions in the workplace. More specifically, Chapter 1 gives the general concepts of workplace safety and hygiene (eg occupational accidents and diseases, occupational hazards, safety technicians, work physicians). It also describes the legal framework governing the hygiene and safety, both at European and national level. Finally, statistics are provided on the number and cost of accidents in the workplace. Chapter 2 describes in detail the Personal Protective Equipment that an employee has to bring/wear in the workplace. Chapter 3 refers to the hygiene and safety of companies in Greece. Chapter 4 gives the results of our survey of 68 companies in Greece. At the end of this thesis, suggestions are made to improve the current situation.