Συντάχθηκε 07-05-2018 16:17
από Niki Pantelaki
Email συντάκτη: npantelaki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΧΟΠ.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξεταζόμενος φοιτητής: Παπαγιάννης Ιωάννης
Τόπος: Αίθουσα Μ4.001 ΜΗΧΟΠ
Έναρξη: 11/05/2018 12:30
Λήξη: 11/05/2018 13:30
Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ ΜΕΣΩ ΣΥΝ-ΚΑΥΣΗΣ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΛΙΝΗ-ΑΠΟΔΟΣΗ, ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ, ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Καθ. Βάμβουκα Δέσποινα (επιβλέπουσα)
Καθ. Γαλετάκης Μιχαήλ
Αν. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος
Περίληψη
Στην παρούσα διπλωματική μελέτη διεξήχθησαν μια σειρά από πειράματα συν-καύσης μειγμάτων πυρηνόξυλου με Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), με τη χρήση εργαστηριακής μονάδας ρευστοποιημένης κλίνης φυσαλίδων (Fluidized Bed Combustion). Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της απόδοσης της καύσης, ο έλεγχος των εκπομπών αέριων ρύπων (CO, NOx και SO2) και ο χημικός-ορυκτολογικός χαρακτηρισμός των παραγόμενων τεφρών για τις διάφορες συνθήκες καύσης.
Αρχικά έγινε ο χημικός χαρακτηρισμός των υπό μελέτη καυσίμων και ο καθορισμός των υδροδυναμικών χαρακτηριστικών της ρευστοποίησης. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν για διαφορετικές αναλογίες τροφοδοσίας καυσίμου 12, 14 και 16g/min, καθώς και περίσσειας αέρα από 30% έως 60%.
Η καύση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε εντός της κλίνης, με τη θερμοκρασία καύσης να διατηρείται σε όλες τις περιπτώσεις σε υψηλές τιμές, μεταξύ 820 και 870οC. H αύξηση του ποσοστού των ΑΣΑ εντός των μειγμάτων επέφερε αύξηση των αέριων ρύπων. Το ίδιο συνέβη και κατά την αύξηση του λόγου περίσσειας του αέρα, καθώς η ψύξη που προκάλεσε ο αέρας μείωσε τη θερμοκρασία καύσης εντός της κλίνης. Οι εκπομπές των αέριων ρύπων που προέκυψαν κατά τις διάφορες συνθήκες καύσης ήταν εντός των ορίων για τα CO, εκτός των ορίων για τα NOx, ενώ οι εκπομπές SO2 ήταν αμελητέες. Οι απόδοση της καύσης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (>99%) για όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν.
Οι χημικές και ορυκτολογικές αναλύσεις των ιπτάμενων τεφρών έδειξαν ότι τα μείγματα είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε Ca, Si, P, Mg και αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων Ni, Ca, Sr και Ζn, των οποίων όμως η συγκέντρωση δεν ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια για απόθεση σε εδάφη.
Οι βέλτιστες συνθήκες καύσης, επετεύχθησαν στα μείγματα Πυρηνόξυλο /ΑΣΑ σε αναλογίες 90/10 και 80/20 για τροφοδοσία καυσίμου 12 g/min και για λόγο περίσσειας αέρα λ=1.5.