Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Εργασίας ΜΔΕ κου. Mohsin Ali, Σχολής Μηχ.Ο.Π.

  • Συντάχθηκε 22-03-2018 13:43 από Niki Pantelaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: npantelaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΧΟΠ.

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων - ΠΜΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Εξεταζόμενος μεταπτυχιακός φοιτητής:Mohsin Ali
    Τόπος: Αίθουσα Μεταπτυχιακού Μ3.003
    Έναρξη:26/03/2018  14:00
    Λήξη:    26/03/2018 15:00

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας: «Βασικός σχεδιασμός και προσομοίωση διεργασιών διαχωρισμού και επεξεργασίας του αργού πετρελαίου από τα ρευστά παραγωγής Πετρελαϊκού Ταμιευτήρα.»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Δρ. Μαρινάκης Δημήτριος
    Δρ. Γαγάνης Βασίλειος

    Περίληψη

    Οι βιομηχανίες παραγωγής πετρελαίου αναπτύσσονται έτσι ώστε να παράγουν πετρέλαιο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές της αγοράς. Ο εξοπλισμός και η διαρρύθμισή του στην εγκατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τις προδιαγραφές της τροφοδοσίας και των προϊόντων καθώς και με τη γεωμορφολογία της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Τα ρευστά παραγωγής από τον ταμιευτήρα χωρίζονται μέσα σε μεγάλα δοχεία – τους διαχωριστήρες – σε τρεις φάσεις, δηλαδή σε αέριο, πετρέλαιο και νερό. Διαφορετικοί τύποι διαχωριστήρων μπορούν να συνδυαστούν με τον υπόλοιπο βοηθητικό εξοπλισμό για την επίτευξη της απαιτούμενης απόδοσης του διαχωρισμού. Η διαμόρφωση του εξοπλισμού θα πρέπει να είναι εντός του προβλεπόμενου κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας, να διευκολύνει τη λειτουργία της διαδικασίας, καθώς και τις μεταβατικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται π.χ. κατά τη διάρκεια διακοπής λειτουργίας.

    Ο εξοπλισμός θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί αλλαγές στη διεργασία, όπως είναι η αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου κατά τη διάρκεια της εισπίεσης νερού στον ταμιευτήρα ή η παραγωγή γαλακτώματος κατά τη διάρκεια των εργασιών στη γεώτρηση παραγωγής. Αυτές οι συνθήκες πρέπει να μελετηθούν καλά τόσο πειραματικά όσο και με προσομοιώσεις λογισμικού πριν από την επένδυση του έργου. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό HYSYS της εταιρείας Aspen, πραγματοποιήθηκε η προσομοίωση μιας διεργασίας παραγωγής πετρελαίου από τρεις διαφορετικούς ταμιευτήρες με κοινή γραμμή μεταφοράς. Μελετήθηκε η απόκριση της διεργασίας για διαφορετικές συνθήκες παραγωγής και εντοπίστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία διαχωρισμού και ελαχιστοποιούν το κόστος του εξοπλισμού και της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ευελιξία της διαδικασίας. Ο επιμέρους εξοπλισμός της διεργασίας διαστασιολογήθηκε  με βάση τους υπολογισμούς του βασικού σχεδιασμού με σκοπό την εκτίμηση αρχικού κόστους. Η μελέτη της απόδοσης των εσωτερικών εξαρτημάτων του διαχωριστήρα επέτρεψε την παρακολούθηση της μεταφοράς νερού (carry over) από τους διαχωριστές στους μεταγενέστερους εξοπλισμούς και τη δεξαμενή αποθήκευσης του πετρελαίου.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012