Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ορθή Επανάληψη: Παρουσίαση Εργασίας ΜΔΕ κας. LUDWIG KOKETSO, Σχολής Μηχ.Ο.Π. (Αλλαγή Ημερομηνίας)

  • Συντάχθηκε 20-02-2018 12:25 από Niki Pantelaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: npantelaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΧΟΠ.

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων - ΠΜΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Εξεταζόμενη μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Ludwig Koketso
    Τόπος: Αίθουσα Μεταπτυχιακού Μ3.003

    Νέα ημερομηνία
    Έναρξη:23/02/2018  15:00
    Λήξη:    23/02/2018 16:00

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας: «Μοντελοποίηση της δημιουργίας πετρελαίου σε μητρικούς σχηματισμούς-Η επίδραση της θερμοκρασίας»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Δρ. Γαγάνης Βασίλειος
    Δρ. Κιομουρτσή Πασχαλιά

    Περίληψη

    Η ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης λεκανών δημιουργίας πετρελαίου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, με στόχο κυρίως την περιγραφή των ροών θερμότητας σε μία διάσταση (1D). Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν με την εισαγωγή γεωχημικών δεδομένων και χρησιμοποιήθηκαν για την περιγραφή της θερμικής ιστορίας των σχηματισμών και την αποτίμηση του βαθμού ωριμότητας του κηρογόνου. Σήμερα χρησιμοποιούνται μοντέλα τριών διαστάσεων (3D) ή και τεσσάρων (4D) με ενσωμάτωση και του χρόνου. Η προσομοίωση της ωρίμανσης του κηρογόνου αποτελεί και σήμερα ένα δύσκολο πρόβλημα δεδομένου ότι οι αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα είναι πολυάριθμες και εν πολλοίς μη περιγράψιμες. Η έρευνα στην κατεύθυνση αυτή ξεκίνησε από το γνωστό μοντέλο Lopatin (TTI) και συνεχίζεται με την δημιουργία νέων κινητικών μοντέλων των αντιδράσεων ωρίμανσης του κηρογόνου.

    Η παρούσα εργασία εστιάζει στην μελέτη των διεργασιών και των παραμέτρων που υπεισέρχονται στην μοντελοποίηση της διαδικασίας ωρίμανσης της οργανικής ύλης σε μητρικούς σχηματισμούς πετρελαίου. Στην εργασία παρουσιάζεται η μοντελοποίηση της δημιουργίας πετρελαίου με βάση τα δεδομένα μίας υποθετικής γεώτρησης F_well. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το εξειδικευμένο λογισμικό PetroMod 2017.1. Τα γεωλογικά δεδομένα του μοντέλου αντλήθηκαν από την βιβλιογραφία μίας συγκεκριμένης περιοχής και συμπληρώθηκαν με υποθετικά στοιχεία που αφορούν την διάβρωση των στρωμάτων. Για την βαθμονόμηση και έλεγχο του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν πειραματικές τιμές του δείκτη ανάκλασης του βιτρινίτη αλλά και τιμές που υπολογίστηκαν από τις θερμοκρασίες Tmax, σε σχέση με τις τιμές που προκύπτουν από την μέθοδο Easy%Ro. Ως κινητικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκε το Pepper and Corvit (1995). Από την ανάλυση εντοπίστηκαν δύο στρώματα ως μητρικά πετρώματα με τύπο κηρογόνου ΙΙ, ενώ οι τιμές του συνολικού οργανικού άνθρακα (0.19-3.83, M.O.=1.35%) υποδεικνύουν φτωχό-μέτριο μητρικό πέτρωμα. Από την αξιολόγηση της επίδρασης της ιστορίας δημιουργίας των σχηματισμών αυτών (burial history) και της θερμικής διαδρομής τους (thermal history) υπολογίστηκε το πετρελαϊκό δυναμικό των σχηματισμών αυτών.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012