Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Σχ. Μηχ. Περ. Ανακοίνωση παρουσίασης διπλωματικής εργασίας Κάπαρη Λάζαρου-Ιάκωβου

  • Συντάχθηκε 31-01-2018 12:23 από Georgia Poniridou Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: tponiridou<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

                                             

    Όνοματεπώνυμο Προπτυχιακού Φοιτητή: Ιάκωβος - Λάζαρος Κάπαρης

    Α.Μ.: 2009050038

    Ημερομηνία Παρουσίασης: 2-2-2018

    Ώρα: 11:00

    Αίθουσα: Κ2Α3

     Θέμα: «Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών και ανασταλτικοί παράγοντες»

     Επιβλέπων: Θεοχάρης Τσούτσος

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

    1. Θεοχάρης Τσούτσος

    2. Τρύφωνας Δάρας

    3. Διονυσία Κολοκοτσά

    Αναπληρωματικό Μέλος: Παναγιωτοπούλου Παρασκευή

     Περίληψη:

                 Μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Με αφορμή τις πετρελαϊκές κρίσεις των δεκαετιών 1970-1980, επικράτησε η ίδρυση εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (ΕΕΥ) αρχικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη.  

    Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να συνδυάζεται η κρατική παρέμβαση και η χρηματοδότηση από τρίτους (ΧΑΤ). Γίνεται προσπάθεια, η χρήση της τεχνογνωσίας στην ενεργειακή εξοικονόμηση να μην περιορίζεται στον εταιρικό τομέα αλλά να επεκταθεί στην ιδιωτική κατοικία και τα δημόσια κτίρια εξαιτίας των περιβαλλοντικών ωφελημάτων που προκύπτουν. Στην Ελλάδα οι ΕΕΥ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και τα παραδείγματα δεν είναι αρκετά ώστε να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι εφικτή η εύρεση βιώσιμων μοντέλων που να λειτουργούν και να εξασφαλίζουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

                Η παρούσα έρευνα προσπαθεί να εντοπίσει τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες που παρεμποδίζουν τις συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από την έρευνα σύμφωνα με τους συμμετέχοντες και με τη βοήθεια του λογισμικού "PROMETHEE", προκύπτει το γενικό συμπέρασμα πως οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες στην υπογραφή ΣΕΑ είναι: 1.) η ανεπαρκής κυβερνητική και τραπεζική βοήθεια, 2.) ο μεγάλος χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης και άρα η μεγάλη χρονική διάρκεια της σύμβασης και 3) η δυσπιστία από τη πλευρά του ενδιαφερόμενου για τα εγγυώμενα ποσοστά εξοικονόμησης. Τα ερευνητικά αποτελέσματα διαφέρουν από κατηγορία σε κατηγορία, συνδέονται με την παρούσα οικονομική κρίση και η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί αργότερα ώστε να γίνει σύγκριση στα πλαίσια της μεταβαλλόμενης οικονομικής συγκυρίας. 


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012