Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας κ. Μαρινόπουλου Θεόδορου - Σχολή ΜΠΔ

  • Συντάχθηκε 18-01-2018 13:17 από Nektarios Arnaoutakis Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: narnaoutakis<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 18-01-2018 13:23

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΠΔ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

    Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    
    ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
    με θέμα
    
    ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ
    ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

    PV Panels Recycling

    Recovery of silicon and other metals through chemical process

     

    Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, 11.00 π.μ.
    Αίθουσα Δ4 021, Εργαστήριο CAD, Πολυτεχνειούπολη
    
    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής Μπιλάλης Νικόλαος  (επιβλέπων)

    Ε.ΔΙ.Π. Κουλουριδάκης Παύλος (Σχολή ΜΠΔ)

    Καθηγητής Σταυρουλάκης (Σχολή ΜΠΔ)

               

    Περίληψη

                Με την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών –ειδικότερα μετά την βιομηχανική επανάσταση- και την ανθρώπινη εξάρτηση από τις μηχανές, η σημερινή κοινωνία καθίσταται αρκετά ενεργοβόρα. Η ενέργεια αντλείται με διάφορους τρόπους από το περιβάλλον. Σε αυτήν όμως την κλίμακα το κόστος εξόρυξης ορυκτών πόρων είναι υπέρογκο και σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια, για την προστασία του πλανήτη, αναζητήθηκαν νέοι τρόποι παραγωγής ενέργειας.

                Ένας εξ αυτών είναι η χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ. Σε αυτή την περίπτωση η ηλιακή ενέργεια συλλέγεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική με μοναδικό κόστος αυτό των δημιουργίας και συντήρησης των κατάλληλων υποδομών. Καθώς όμως εδραιώνεται η χρήση των φωτοβολταϊκών πάρκων ανά τον κόσμο, ένα νέο πρόβλημα που αναδύεται, είναι η διαχείριση των φθαρμένων πάνελ και αυτών που έχουν περατώσει το χρονικό όριο ζωής-λειτουργείας τους. Με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους για την κοινωνία καθώς και για την ορθολογική διαχείριση των μεταλλικών και μη κατάλοιπων κρίνεται απαραίτητη η ανακύκλωση τους.

                Στην παρούσα εργασία θα επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της διαδικασίας ανακύκλωσης, αυτό της ανάκτησης των επιμεταλλώσεων των φωτοβολταϊκών πάνελ. Θα εξεταστεί μία νέα μέθοδος, που με την χρήση κατάλληλων χημικών διαλυτών και συμπλόκων, σκοπεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ανάκτηση των μεταλλικών στοιχείων, χωρίς την παραγωγή βλαβερών για τον άνθρωπο αποβλήτων. Το προτεινόμενο μοντέλο έχει σχεδιαστεί στο καινούριο περιβάλλον του SIEMENS NX 11.0

    Abstract

    The hardest part in recycling a PV panel has always been the reclamation of the metal parts of the cell, separated and free from impurities for future use. A new approach for the recycling process of PV panels is introduced, using ion exchange columns and the appropriate complexing chemical reagent to reclaim metals such as silicon, cadmium, tellurium.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012