Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ομιλία κ. Παπακωνσταντίνου Αθανασίου | Κτήριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη (Σχολή ΗΜΜΥ)

  • Συντάχθηκε 16-01-2018 14:26 από Vasiliki Grigoraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: vgrigoraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: υπάλληλος ΗΜΜΥ. Άλλες ιδιότητες: Unknown -#-@ΗΜΜΥ

    Την Πέμπτη 18/1/2018 στις 10:00, στην αίθουσα 2042 (Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη), θα δοθεί ομιλία  με τίτλο "Προκλήσεις σε «καταναλωτικο-κεντρικά» ενεργειακά συστήματα με σημαντική συμμετοχή Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας - Challenges in consumer-centric power systems with high stakes of renewable energy sources", από τον κ. Αθανάσιο Παπακωνσταντίνου.

    Περίληψη: H ερευνητική δραστηριότητα του Αθανάσιου Παπακωνσταντίνου αποβλέπει στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο, αποτελεσματικό και διαφανές ως προς την οικονομική του λειτουργία σύστημα ενέργειας σε σχέση με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης ζήτησης σε έξυπνα δίκτυα σε επίπεδο μεταφοράς και διανομής. Εργάσθηκε στην ανάπτυξη μηχανισμών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι αξιολογούν και αναλύουν την ποιότητα της πληροφορίας που διαθέτουν στο σύστημα οι παραγωγοί ΑΠΕ μέσω πιθανοτικών προσφορών. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί βασίζονται σε πιθανοθεωρητικές μεθόδους με τις προσφορές να περιγράφονται από τις σχετικές συναρτήσεις κατανομής πιθανοτήτων αντί συγκεκριμένων τιμών, όπως γίνεται συνήθως. Επί πλέον, το πεδίο έρευνάς του επεκτείνεται στην εφαρμογή αρχών ανοιχτής και συνεργατικής οικονομίας στα ενεργειακά συστήματα βασιζόμενη σε ένα «καταναλωτικο-κεντρικό» μέλλον  ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Όπως και με τα συστήματα με σημαντικό μερίδιο ΑΠΕ, ένα «καταναλωτικο-κεντρικό» σύστημα, θα εστιάζει και στη διακίνηση της πληροφορίας πέρα από την διακίνηση ενέργειας. Σημαντική πρόκληση ως προς τις συνεργατικές δομές, αποτελεί η μείωση του κενού μεταξύ της απομακρυσμένης γεωγραφικά παραγωγής και της κατανάλωσης, καθώς επίσης και η κατά το δυνατόν ενσωμάτωση της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο. Πεδίο μελλοντικής ερευνητικής δραστηριότητας αποτελεί η ανάπτυξη λύσεων που θα αποσυμφορήσουν το δίκτυο ενέργειας και θα μειώσουν τις απώλειες μεταφορών και διανομής, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε ένα σύστημα με κεντρική οργάνωση στο οποία πρωτοστατούν συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Παράδειγμα αποτελεί η μελέτη και δημιουργία μικροδυκτίων τα οποία θα εκμεταλλεύονται κατάλληλα τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη διεσπαρμένη παραγωγή (π.χ. φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις) καθώς και την ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης και κατανάλωσης (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες).

    Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα: Ο Αθανάσιος Παπακωνσταντίνου έλαβε το πτυχίο του από το τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και ολοκλήρωσε με διάκριση το πρόγραμμα “M.Sc. in Mathematics with Modern Applications” στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του York το 2006. Το 2010 του απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα “Ph.D. in Computer Science” από το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα εργάζεται ως ερευνητής (tenure tracked researcher) στον τομέα Energy Economics and Regulation του τμήματος Μηχανικών Διοίκησης (Management Engineering) στο Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU, Technical University of Denmark). Πριν την εκλογή του σε αυτή τη θέση υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα Energy Analytics & Markets στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο DTU και στο τμήμα Οικονομικών στο Copenhagen Business School. Έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στα Ενεργειακά Συστήματα, την Επιχειρησιακή Έρευνα και τα Οικονομικά. Το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει επίβλεψη διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών και την ετοιμασία, οργάνωση και παρουσίαση διαλέξεων στα πλαίσια ολοκληρωμένου μαθήματος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012