Συντάχθηκε 12-01-2018 15:00
από Vasiliki Grigoraki
Email συντάκτη: vgrigoraki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
12-01-2018 15:13
Κύρια: υπάλληλος ΗΜΜΥ.
Άλλες ιδιότητες: Unknown -#-@ΗΜΜΥ
Την Τρίτη 16/1/2018, στις 10:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Σχολής ΗΜΜΥ (Κτήριο Επιστημών - Πολυτεχνειούπολη), θα δοθεί ομιλία με τίτλο "Τεχνικές για την ανάλυση και τον έλεγχο κυβερνοφυσικών συστημάτων", από τον κ.Νικόλαο Αθανασόπουλο.
Περίληψη: Τα κυβερνοφυσικά συστήματα παρέχουν ένα ακριβές πλαίσιο μοντελοποίησης, εκφράζοντας με ένα ενιαίο τρόπο τη δυναμική των εμπλεκόμενων φυσικών διεργασιών, των αλληλεπιδρώντων μηχανών και των ενσωματωμένων συσκευών που τις ελέγχουν. Αυτή η μοντελοποίηση προσθέτει ευελιξία και ασφάλεια στην ανάλυση και σχεδιασμό ελεγκτών, καθώς επιτρέπει τον χαρακτηρισμό αποδεδειγμένα σωστών συμπεριφορών και την περαιτέρω βελτιστοποίηση των διεργασιών. Τα πιθανά οφέλη έρχονται με νέες προκλήσεις: τα κυβερνοφυσικά συστήματα είναι μεγάλης κλίμακας, έχουν αβεβαιότητες, παρουσιάζουν υβριδικές συμπεριφορές και υπόκεινται σε περιορισμούς διαφόρων ειδών. Σε αυτή τη διάλεξη θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες από τις προκλήσεις εφαρμόζοντας νέα αποτελέσματα που συνδυάζουν στοιχεία από τη θεωρία συστημάτων, τις συνολοθεωρητικές μεθόδους στον έλεγχο και τη θεωρία γράφων. Θα δώσουμε έμφαση στην κατηγορία των διακοπτικών συστημάτων που υποκεινται σε περιορισμούς και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε πραγματικές εφαρμογές ελέγχου.
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα: Ο Νικόλαος Αθανασόπουλος έλαβε δίπλωμα και διδακτορικό από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών το 2004 και 2010 αντίστοιχα. Κατα τη διάρκεια 2006-2010, ήταν υπότροφος του ΙΚΥ στο γνωστικό αντικείμενο ‘Ρομποτική και Αυτόματος Έλεγχος’. Την περίοδο 2011-2014 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστημίου του Eindhoven στην Ολλανδία (TU/e), στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Για το διάστημα 2012-2014 ήταν υπότροφος Marie Curie (Ιntra European Fellowships) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Την περίοδο 2015-2017 ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος στο πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Universite Catholique de Louvain) στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και στο ινστιτούτο ICTEAM. Απο τον Οκτώβριο του 2017 κατέχει τη θέση του Λέκτορα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών (Electronics, Electrical Engineering and Computer Science) του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ (Queen’s University Belfast). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στην ανάλυση και τον έλεγχο κυβερνοφυσικών συστημάτων, με έμφαση στα υβριδικά συστήματα τα οποία υπόκεινται σε περιορισμούς (φυσικοί περιορισμοί και περιορισμοί στην επικοινωνία και στους διαθέσιμους υπολογιστικούς πόρους), στη θεωρία ευστάθειας, στις συνολοθεωρητικές μεθόδους ελέγχου και σε εφαρμογές στην μετατροπή ενέργειας και σε σύγχρονα συστήματα παραγωγής.