Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας Τσώλη Χαραλαμπίας, Σχολής ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 13-12-2017 14:51 από Niki Pantelaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: npantelaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 14-12-2017 13:57

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΧΟΠ.

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Τσώλη Χαραλαμπία
    Τόπος: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 18/12/2017 14:00
    Λήξη: 18/12/2017 15:00

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Προσδιορισμός Τοξικότητας Αποβλήτων Δοκιμών Επίπλευσης.
    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Κομνίτσας Κωνσταντίνος (επιβλέπων)
    Αν. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος
    Καθ. Γαλετάκης Μιχαήλ

    Περίληψη

    Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη και ο εμπλουτισμός, παράγουν εκτενείς σωρούς στερεών και υγρών αποβλήτων, που απαιτούν επεξεργασία προτού διατεθούν σε χώρους απόθεσης ή υδάτινους αποδέκτες. Η αυξανόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα παράγει υγρά απόβλητα πέντε με εφτά δισεκατομμυρίων τόνων το χρόνο παγκοσμίως. Τα υγρά απόβλητα αποτελούνται από εναπομείναντα λεπτομερή στερεά, το προστιθέμενο νερό της μεθόδου εμπλουτισμού και τα αντιδραστήρια επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Τα χημικά χαρακτηριστικά των υγρών αποβλήτων εξαρτώνται και από το είδος του μεταλλεύματος. Το κόστος διαχείρισης και επεξεργασίας και οι αυστηρότερες νομοθετικές ρυθμίσεις παγκοσμίως τονίζουν την ανάγκη για ανακύκλωση παρά απόθεση των αποβλήτων.

    Στην παρούσα διπλωματική εργασία προσδιορίστηκε η τοξικότητα των υγρών αποβλήτων μαγνησίτη και μικτών θειούχων από δοκιμές επίπλευσης. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της απομάκρυνσης των ρυπογόνων συστατικών που περιέχονται στα υγρά επίπλευσης με τη χρήση διάφορων πρόσθετων. Τα υλικά που εξετάστηκαν είναι η Ιπτάμενη Τέφρα (Ι.Τ) Μεγαλόπολης, η Ιπτάμενη Τέφρα (Ι.Τ) Πτολεμαΐδας, η silica fume (κόνις διοξειδίου του πυριτίου) και το βιοεξανθράκωμα από πριονίδι (biochar Sd 350). Παράλληλα διευρευνήθηκε και ο χρόνος αντίδρασης των πρόσθετων υλικών με τα υγρά επίπλευσης.

    Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές επίπλευσης με μετάλλευμα μαγνησίτη και μικτών θειούχων. Τα υγρά απόβλητα που συλλέχθηκαν, αναμίχθηκαν σε διάφορες αναλογίες με τα πρόσθετα υλικά και προέκυψαν 34 δείγματα. Στα δείγματα εξετάστηκε το οργανικό φορτίο με τη μέτρηση του COD (Χημικώς Απαιτούμενου Οξυγόνου), σημαντικού περιβαλλοντικού δείκτη για την εκτίμηση του επιπέδου ρύπανσης των αποδεκτών. Τέλος, διαπιστώθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα νομοθετικά όρια τα δείγματα που μπορούν να διατεθούν σε υδάτινο αποδέκτη.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012