Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας της κας Μπάιερ Ναταλίας-Βασιλικής, Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 28-11-2017 11:31 από Dimitra Athenaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: athenaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: υπάλληλος. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΠΔ, απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Μπάιερ Ναταλία-Βασιλική
    Τόπος: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 1/12/2017 12:00
    Λήξη: 1/12/2017 13:00

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Γεωχημικός χαρακτηρισμός μητρικών σχηματισμών πετρελαίου από την περιοχή του Σίδενεϋ (Αυστραλία)
    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Αν. Καθ. Γ. Αλεβίζος
    Δρ. Ανδρ. Μαραβέλης

    Περίληψη

    Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται το δυναμικό πετρελαιογένεσης στην περιοχή της Νότιας Λεκάνης του Σίδνεϋ  της Αυστραλίας, η οποία αναπτύχθηκε κατά την Πέρμια γεωλογική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, ερευνάται το δυναμικό ιζηματογενών σχηματισμών του στρώματος  Wandrawandian Siltstone (WS, mid-Kungurian, ~ 100 m) το οποίο αποτελεί ένα υποθαλάσσιο ιζηματογενές ριπίδιο.

    Για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν 30 δείγματα πετρωμάτων, τα οποία ανήκουν στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα (Outer Shelf) του στρώματος Wandrawandian Siltstone και αναλύθηκαν με πρότυπες μεθόδους οργανικής γεωχημείας. Αρχικά, μέσω της ανάλυσης Rock-Eval έγινε ο χαρακτηρισμός του οργανικού περιεχόμενου άνθρακα των δειγμάτων. Επιπλέον, μέσω της εκχύλισης Soxhlet εκχυλίστηκε το οργανικό υλικό από τα δείγματα των πετρωμάτων και αναλύθηκε με υγρή χρωματογραφία ανοικτής στήλης και αέρια χρωματογραφία – φασματοσκοπία μάζας (GC-MS). Για το χαρακτηρισμό του ανόργανου κλάσματος των δειγμάτων χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον οι αναλυτικές τεχνικές της Φασματομετρίας ακτινών – Χ φθορισμού (XRF). Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα υπολογίστηκαν συγκεκριμένοι γεωχημικοί δείκτες για τον προσδιορισμό της ποιότητας και ποσότητας της οργανικής ύλης, της προέλευσης της και των συνθηκών του περιβάλλοντος απόθεσής της.

    Από τα δεδομένα αυτά και συνεκτιμώντας τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής, συνάγεται ότι πρόκειται για δείγματα πετρωμάτων που προέρχονται από αργιλό-πυριτικά ορυκτά με περιορισμένο δυναμικό παραγωγής υδρογονανθράκων. Η οργανική ύλη προέρχεται από οργανικό υλικό θαλάσσιας προέλευσης, είναι θερμικά ώριμη και έχει αποτεθεί σε αναγωγικό περιβάλλον. Αυτό υποδεικνύει δυνατότητα παραγωγής υδρογονανθράκων στο παρελθόν στη συγκεκριμένη λεκάνη.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012