Συντάχθηκε 01-11-2017 13:35
από Dimitra Athenaki
Email συντάκτη: athenaki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
01-11-2017 13:36
Κύρια: υπάλληλος.
Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΠΔ, απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξεταζόμενος φοιτητής: Πολυμερόπουλος Όθων
Τόπος: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Έναρξη: 6/11/2017 9:00 π.μ.
Λήξη: 6/11/2017 10:00 π.μ.
Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Γεωηλεκτρική διασκόπηση για την απεικόνιση σχηματισμών γύψων εντός του Νεογενούς στην ευρύτερη περιοχή Κισάμου Χανίων
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Καθ. Βαφείδης Αντώνιος (επιβλέπων)
Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ
Καθ. Σουπιός Παντελής, ΤΕΙ Κρήτης
Περίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη γεωφυσική διερεύνηση της εμφάνισης εβαποριτών ΝΔ της Κισσάμου, Χανίων στη ΒΔ Κρήτη με σκοπό τη δημιουργία γεωλογικού μοντέλου το οποίο θα οριοθετεί την συγκεκριμένη εμφάνιση. Η γεωφυσική μέθοδος που επιλέχτηκε είναι η ηλεκτρική τομογραφία.
Με την μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας διασκοπήθηκαν 3 γραμμές, οι 2 έχουν μήκος 108 μ και η 1 έχει μήκος 135 μ. Χρησιμοποιήθηκαν οι διατάξεις διπόλου-διπόλου και Gradient. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την χρήση των λογισμικών πακέτων Res2Dinv και RockWorks που διαθέτει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν 2 τεχνικές αντιστροφής, η τεχνική της «εύρωστης» (robust ή blocky) αντιστροφής λόγω της ιδιότητάς της να τονίζει τις απότομες μεταβολές της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης και η τεχνική αντιστροφής των ελαχίστων τετραγώνων (least squares inversion) λόγω της ιδιότητας της να ομαλοποιεί τις απότομες μεταβολές της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης.
Από την επεξεργασία των δεδομένων της γεωφυσικής διασκόπησης στην περιοχή μελέτης προέκυψαν γεωηλεκτρικές τομές οι οποίες απεικονίζουν τον σχηματισμό των γύψων εντός του νεογενούς. Με τη βοήθεια του RockWorks παραθέσαμε τις γεωηλεκτρικές τομές των 3 γραμμών διασκόπησης στο χώρο.
Με την ολοκλήρωση της γεωφυσικής διασκόπησης παρατηρήθηκε ότι ο σχηματισμός των εβαποριτών φαίνεται να βυθίζεται προς τα Β-ΒΔ, ενώ το πάχος του είναι πάνω από 20 μ. Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι γεωηλεκτρικές τομές από τις 2 μεθόδους έδωσαν παρόμοιες εικόνες και για τις 3 γραμμές διασκόπησης.