Συντάχθηκε 16-10-2017 14:20
από Georgia Tzobanaki
Η Πρυτανεία του Ιδρύματος θα απονείμει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2017 σε έναν Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σκοπός του βραβείου είναι να τονίσει το στόχο του Πολυτεχνείου Κρήτης για εξαίρετη διδασκαλία στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και ταυτόχρονα να επιβραβεύσει εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Πέραν των διδακτικών ικανοτήτων του, ο αποδέκτης του βραβείου θα είναι αναγνωρισμένος για το εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος του, τη συμβολή του στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης στους φοιτητές και θα αποτελεί έμπνευση για τους συναδέλφους του. Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί κατά τη φετινή τελετή απονομής μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων τον Δεκέμβριο του 2017.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν διδάξει για τουλάχιστον τέσσερα εξάμηνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να οριστούν αυστηρά κριτήρια για την αξιολόγηση της διδακτικής ικανότητας των υποψηφίων για βράβευση, το κύριο στοιχείο είναι η γνώμη των ίδιων των διδασκομένων. Το ακαδημαϊκό ήθος επίσης αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση της έννοιας του πανεπιστημιακού δασκάλου και θα πρέπει να τεκμηριωθεί η εξέχουσα ηθική συμπεριφορά του υποψηφίου, άξια να προβληθεί ως πρότυπο στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μια ενδεικτική καταγραφή των βασικών κριτηρίων αξιολόγησης που αφορούν το ευρέως αναγνωρισμένο διδακτικό έργο, κατά σειρά σπουδαιότητας, είναι:
(i) Η επίσημη επί σειρά ετών αξιολόγηση του διδακτικού έργου των διδασκόντων από τους φοιτητές της Σχολής, όπου αυτή διενεργείται.
(ii) Η γραπτή μαρτυρία αποφοίτων(*) που έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα μαθήματα του προτεινόμενου πανεπιστημιακού δασκάλου.
(iii) Η τεκμηριωμένη συμβολή του υποψήφιου στην επιτυχή ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών μεθόδων, αλλά και στη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών τεχνολογιών.
(iv) Η τεκμηριωμένη συμβολή του στη δημιουργία νέων ή στην αναδιαμόρφωση υφιστάμενων μαθημάτων της Σχολής ή διασχολικών μαθημάτων που προάγουν τις διεπιστημονικές σπουδές και ειδικεύσεις.
(v) Η πέραν του συνήθους συμμετοχή του στην επίβλεψη εξαιρετικών διπλωματικών εργασιών και διατριβών, σε συνδυασμό με την επιστημονική ή επαγγελματική εξέλιξη των φοιτητών που τις εκπόνησαν.
(vi) Η μετάδοση ανεξάρτητης και πρωτότυπης σκέψης στους προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και η ενεργός συμμετοχή και καθοδήγηση των φοιτητών (mentorship).
(vii) Η ενεργός συμμετοχή του σε διαδικασίες ανοιχτής εκπαίδευσης, μέσω ομιλιών ή σειρών μαθημάτων, ευρέως αναγνωρισμένης ποιότητας, που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, ή επαγγελματίες επιστήμονες καθώς και στο ευρύτερο κοινό.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται από τρία έως επτά μέλη, και αποτελείται από:
(α) τον Πρύτανη,
(β) τους αναπληρωτές Πρύτανη,
(γ) τους νεότερους από τους ήδη βραβευθέντες, μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού επτά.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
(i) Υποβολή από τον ίδιο τον καθηγητή
Καθηγητές μπορούν να αυτοπροταθούν, εφόσον μπορούν να τεκμηριώσουν τη σημαντική τους συμβολή και αφοσίωση στην εξαίρετη διδασκαλία.
(ii) Υποβολή πρότασης από άλλους.
Προτάσεις για το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας μπορούν να υποβληθούν από:
• Απόφοιτους Σχολής του ΠΚ που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα του προτεινόμενου και είναι σε θέση να γνωρίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας του. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν οι προτείνοντες είχαν οι ίδιοι μια αξιοσημείωτη επαγγελματική εξέλιξη που ενδεχομένως επηρεάστηκε από τη διδασκαλία του προτεινόμενου.
• Την επιτροπή σπουδών ή άλλο όργανο της Σχολής, επικαλούμενο επίσημες αξιολογήσεις του διδακτικού έργου των διδασκόντων ή άλλα αντικειμενικά στοιχεία.
• Συναδέλφους του προτεινόμενου που είναι σε θέση να επικαλεστούν προσωπική γνώμη ή αντικειμενικά στοιχεία για το διδακτικό του έργο.
Αν υπάρχει μία τουλάχιστον από τις παραπάνω προτάσεις της κατηγορίας (ii), τότε θα συνεκτιμηθεί και κάθε επιπλέον στοιχείο που τίθεται στη διάθεση της επιτροπής από οποιονδήποτε είναι σε θέση να το τεκμηριώσει αξιόπιστα.
Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση
rector<στο>central.tuc[dot]gr έως και τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017.
Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης
(*)Όχι εν ενεργεία φοιτητών, διότι αυτό ενδέχεται να θέτει σοβαρά ζητήματα σύγκρουσης ρόλων, αφού η μαρτυρία πρέπει να είναι επώνυμη.