Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής κ. Κλάδου Χριστίνα - Σχολή ΜΠΔ

  • Συντάχθηκε 28-09-2017 11:50 από Nektarios Arnaoutakis Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: narnaoutakis<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΠΔ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΚΡΗΤΗΣ
    ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Ονοματεπώνυμο: Κλάδου Χριστίνα
    Αριθμός Μητρώου: 2015019040

    Θέμα
    Τίτλος στα Ελληνικά: Μιμητικός Αλγόριθμος για Προβλήματα Δικτύου Διανομής

    Εξεταστική Επιτροπή:
    Επιβλέπων: ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    Πρώτο Μέλος: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Δεύτερο Μέλος: ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

    Περίληψη
    Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά:

    Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αφορά την προσαρμογή και χρήση μιμητικού αλγορίθμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος λήψης αποφάσεων ως προς την κατανομή των εργασιών στον χώρο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μηνιαία βάση. Ένα δίκτυο μονάδων παραγωγής ενέργειας λειτουργεί ανά πάσα στιγμή με έναν συνδυασμό των διαθέσιμων μονάδων για την παραγωγή της ζητούμενης ποσότητας ενέργειας. Η διανομή της παραγωγής της ζητούμενης ποσότητας ενέργειας γίνεται με βάση την αποδοτικότητα κάθε μονάδας, την ευστάθεια και το κόστος λειτουργίας της, παράγοντες οι οποίοι καθορίζονται από μια πληθώρα παραμέτρων. Πέραν από την τακτική λήψη τέτοιων αποφάσεων αρκετές φορές πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι αστοχίες των μηχανών που λειτουργούν με αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα. Οι πλήρεις υπολογισμοί για την βέλτιστη συμφέρουσα απόφαση έχουν μεγάλο υπολογιστικό κόστος κάτι που αντιμετωπίζεται όμως με επιτυχία με την ανάπτυξη και χρήση μιμητικού αλγορίθμου.
    Ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε εμπεριέχει έναν γενετικό αλγόριθμο και έναν αλγόριθμο τοπικής αναζήτησης. Οι παράμετροι του προβλήματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιέχει τους παράγοντες τεχνικής φύσης όπως είναι η ευστάθεια λειτουργίας του συστήματος, η δυνατότητα εκκίνησής των μηχανών, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, παραμέτρους που αφορούν την συντήρηση των μηχανών και άλλα. Η δεύτερη κατηγορία περιέχει παράγοντες οικονομικής φύσης όπως είναι το κόστος των καυσίμων και άλλα.
    Η εφαρμογή του μιμητικού αλγορίθμου έχει γίνει με χρήση δεδομένων από το δίκτυο μονάδων παραγωγής και διανομής ενέργειας από την Κρήτη και συγκεκριμένα με δεδομένα λειτουργίας του σταθμού Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης. Με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και οι υπόλοιποι σταθμοί στην Κρήτη κι έτσι με καταχώριση δεδομένων από οποιονδήποτε σταθμό ο εν λόγω σχεδιασμός μπορεί να εφαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί για όλους τους σταθμούς. Για τον λόγο ότι οι οικονομικοί παράγοντες που αφορούν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται από διάφορους άλλους εξωτερικούς παράγοντες συνδυαστικά σε σχέση με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, ο σχεδιασμός του προβλήματος έχει εστιαστεί στην ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και όχι στην μεγιστοποίηση του κέρδους.
    Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του αλγορίθμου παρέχουν τον βέλτιστο σχεδιασμό της λειτουργίας των μονάδων του σταθμού για χρονική περίοδο ενός χρόνου ενώ ο αλγόριθμος κατ' επιλογή έχει την δυνατότητα να παρέχει σχεδιασμό λειτουργίας για μικρότερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που είναι αναγκαία η αντιμετώπιση κάποιας αστοχίας ως προς τον αρχικό σχεδιασμό του έτους.

    Ημερομηνία Εξέτασης
    Ημέρα/Μήνας/Έτος: 03.10.2017
    Ώρα: 14:00

    Χώρος Εξέτασης
    Αίθουσα: Δ3005
    Κτίριο:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012