Συντάχθηκε 27-09-2017 12:20
από Styliani Raka
Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ.
Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξεταζόμενος φοιτητής: Φλουρής Κωνσταντίνος
Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Αναζήτηση πηγών τροφοδοσίας ψαμμιτών του Νεογενούς στην ιζηματογενή λεκάνη της ανατολικής Μεσσαράς με χρήση βαρέων ορυκτών»
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ (επιβλέπων)
Αν. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος
Αν. Καθ. Τσικούρας Βασίλειος (Παν. Πατρών)
Περίληψη
Στην Κρήτη στις λεκάνες που δημιουργήθηκαν κατά το Νεογενές δεσπόζουσα θέση κατέχει η ιζηματογενής λεκάνη της Μεσσαράς που εξελίσσεται τεκτονικά μέχρι των ημερών μας. Τα αλπικής ηλικίας πετρώματα της λεκάνης αυτής βρίσκονται καλυμμένα στις περισσότερες θέσεις ασύμφωνα, από κλαστικές ακολουθίες Τορτονίου και νεωτέρων ηλικιών. Οι κλαστικές αυτές ακολουθίες είναι ετερογενείς ως προς την λιθολογία, έχουν πάχος που κυμαίνεται από 50m μέχρι και μεγαλύτερο από 600m. Οι μάργες και οι ψαμμίτες αποτελούν τους κύριους λιθοτύπους των ακολουθιών αυτών, που είναι ευρέως διαδεδομένοι χρονικά και χωρικά. Για τους σχηματισμούς του Νεογενούς στην Κρήτη εκπονήθηκαν σε επάλληλα χρονικά διαστήματα διαφορετικής φύσεως γεωεπιστημονικά προγράμματα μεταξύ των οποίων και προγράμματα αναζήτησης υδρογονανθράκων. Παρόλο που μεγάλος αριθμός γεωεπιστημόνων έχει ασχοληθεί με την μελέτη των πετρωμάτων αυτών, υπάρχει σχετικά μικρός αριθμός εργασιών σχετικών με την παλαιογεωγραφική εξέλιξη τους κατά το Νεογενές – Τεταρτογενές, ενώ ταυτόχρονα λείπουν εξιδανικευμένες εργασίες σχετικές με την ανάλυση προέλευσης (provenance analysis) για τις περιοχές/θέσεις καθώς και τους σχηματισμούς τροφοδοσίας των κλαστικών υλικών που δημιούργησαν αρχικά τα ιζήματα και στη συνέχεια τα πετρώματα αυτά του Νεογενούς στην Κρήτη.
Μια μικρή συνεισφορά στον τομέα αυτόν αποτελούν τα συμπεράσματα της εργασίας αυτής που εξήχθησαν από τις αναλύσεις 27 δειγμάτων, κατά πλειονότητα ψαμμιτών, από εφτά περιοχές της Μεσσαράς. Στα δείγματα αυτά, στο κλάσμα των 90 - 125 μm, ανακτήθηκε με τη μέθοδο των βαρέων υγρών, το σύνολο των βαρέων ορυκτών (με πυκνότητα μεγαλύτερη από 2,90 g/cm3) και αφού έγινε η ταυτοποίησή τους, ποσοτικοποιήθηκαν με το πρόγραμμα EVA και στη συνέχεια μελετήθηκε η χωρική κατανομή τους. Η μαζική ύπαρξη ορυκτών της ομάδας του επιδότου στην πλειονότητα των δειγμάτων, υποδεικνύει ότι οι σχηματισμοί τροφοδοσίας αυτών, που διαφέρουν μεν σε ηλικία (Σχηματισμοί Βιάννου και Αμπελούζου), αλλά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα ιζηματολογικών αναλύσεων, αποτέθηκαν σε παραπλήσιο αποθετικό περιβάλλον, θα πρέπει να αναζητηθούν στα μεταμορφωμένα πετρώματα των Ανωτέρων Καλυμμάτων των Εσωτερικών Ελληνίδων και σε δεύτερη θέση στα μεταμορφωμένα πετρώματα του Φυλλιτικού Καλύμματος, που αντιπροσωπεύεται με την παρουσία κυρίως του χλωριτοειδούς.
Τα αποτελέσματα αυτά συνηγορούν στην άποψη, που πριν από δεκαετίες έχει προταθεί αλλά δεν έχει υποστηριχθεί με δεδομένα, ότι η κύρια πηγή τροφοδοσίας των κλαστικών ιζημάτων που πλήρωσαν τις λεκάνες του Νεογενούς στην Κρήτη θα πρέπει να αναζητηθεί βορειότερα της Κρήτης, στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, που ήταν και είναι ευρέως εξαπλωμένα τα πετρώματα των Ανωτέρων Καλυμμάτων των Εσωτερικών Ελληνίδων. Τα δεδομένα αυτά συμβάλουν στην κατανόηση της πολύπλοκης γεωτεκτονικής εξέλιξης όχι μόνο της νήσου Κρήτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα πλαίσια αναζήτησης υδρογονανθράκων.
Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Έναρξη: 04/10/2017 11:00
Λήξη: 04/10/2017 12:00