Συντάχθηκε 25-09-2017 12:24
από Styliani Raka
Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ.
Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων - ΠΜΣ Γεωτεχνολογία & Περιβάλλον
Εξεταζόμενος μεταπτυχιακός φοιτητής: Κατζαγιαννάκης Νικόλαος
Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας: «Συγκριτική ορυκτολογική μελέτη και διερεύνηση εμπλουτισιμότητας σιδηρομεταλλευμάτων των περιοχών Κακόπετρου (Ν. Χανίων) και Αρολιθίου (Ν. Ρεθύμνης)»
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Αν. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος (επιβλέπων)
Καθ. Γαλετάκης Μιχαήλ
Καθ. Κομνίτσας Κωνσταντίνος
Περίληψη
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η συγκριτική ορυκτολογική μελέτη και διερεύνηση εμπλουτισιμότητας σιδηρομεταλλευμάτων των περιοχών Κακόπετρο (νομός Χανίων) και Αρολίθι (νομός Ρεθύμνου).
Το λειμωνιτικό σιδηρομετάλλευμα της περιοχής Κακόπετρο απαντάται επάνω σε στρώμα Φυλλιτών-Χαλαζιτών και καλύπτεται από ασβεστολιθικά κροκαλοπαγή ηλικίας Μειόκαινου. Το κύριο ορυκτολογικό συστατικό του σιδηρομεταλλεύματος είναι γκαιτίτης, χαλαζίας και δευτερευόντως, κρυπτομέλανας και αιματίτης. Η δομή του μεταλλεύματος χαρακτηρίζεται γενικά ως εμπλεκτική διακοκκώδης. Η χημική εξέταση των αρχικών δειγμάτων έδειξε, ότι η περιεκτικότητα του Fe2O3 κυμάνθηκε από 28.61% έως και 77.54%. Η συγκέντρωση του SiO2 κυμάνθηκε από 3.25% έως και 23.61%. Επιπλέον σε μερικά δείγματα βρέθηκαν αξιόλογες ποσότητες MnO που ανέρχονται μέχρι και 44%.
Το σιδηρομετάλλευμα της περιοχής Ρέντα-Αρολίθι απαντάται με μορφή φακοειδών σωμάτων πάνω στη ζώνη επαφής Φυλλιτών-Χαλαζιτών ή με μορφή φλεβών. Το μετάλλευμα είναι λειμωνιτικού τύπου με σπογγώδη υφή. Το κύριο ορυκτολογικό συστατικό του σιδηρομεταλλεύματος είναι γκαιτίτης, χαλαζίας και δευτερευόντως αιματίτης, γραφίτης και σιδηροπυρίτης. Η δομή του μεταλλεύματος επίσης χαρακτηρίζεται γενικά ως εμπλεκτική διακοκκώδης. Η χημική εξέταση των αρχικών δειγμάτων έδειξε, ότι η συγκέντρωση του Fe2O3 κυμάνθηκε από 72.00% έως και 78.32%. Η χημική ανάλυση του SiO2 κυμάνθηκε από 4.44% έως και 7.23%.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών του βαρυτομετρικού διαχωρισμού των σιδηρούχων μεταλλευμάτων έδειξαν, ότι ο καλύτερος εμπλουτισμός παρατηρήθηκε στο βαρύ (SINK) κοκκομετρικό κλάσμα -0.250 +0.063mm του μεταλλεύματος της περιοχής Κακόπετρο. Σε αυτό το κοκκομετρικό κλάσμα η ανάλυση του Fe2O3 ανέρχεται σε 63.34% και η ανάκτηση 98.22% κ.β. αντίστοιχα, επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό του πυριτίου απομακρύνεται από το συμπύκνωμα. Στα υπόλοιπα κοκκομετρικά κλάσματα και των δύο περιοχών ο διαχωρισμός δεν έδωσε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών του μαγνητικού διαχωρισμού των δύο σιδηρομεταλλευμάτων έδειξαν, ότι ο καλύτερος εμπλουτισμός επετεύχθη στο αθροιστικώς μαγνητικό κοκκομετρικό κλάσμα -0.250 +0.063mm του μεταλλεύματος της περιοχής του Κακόπετρο. Σε αυτό το κλάσμα η ανάλυση του Fe2O3 ανέρχεται σε 61.76% και η ανάκτηση 99.65% κ.β. αντίστοιχα, επιπλέον μεγαλύτερο ποσοστό του πυριτίου οδηγείται οριακά πάνω από 50% στο απόρριμμα. Ο διαχωρισμός των υπολοίπων κοκκομετρικών κλασμάτων δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Γενικά, οι δοκιμές εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων των δύο περιοχών έδειξαν, ότι στο μικρότερο κοκκομετρικό κλάσμα του βαρυτομετρικού διαχωρισμού της περιοχής Κακόπετρο επετεύχθη η καλύτερη εμπλουτισιμότητα του μεταλλεύματος.
Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Έναρξη: 29/09/2017 11:00
Λήξη: 29/09/2017 12:00