Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Χατζηχρήστου Ελένης - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 03-07-2017 15:31 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Ελένη Χατζηχρήστου

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Αξιολόγηση χρήσης του πρωτότυπου μη επανδρωμένου ιπτάμενου συστήματος smartdrone σε εφαρμογές γεωμορφολογικών μεταβολών και ογκομέτρησης»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Επ. Καθ. Παρτσινέβελος Παναγιώτης (επιβλέπων)
    Καθ. Μερτίκας Στυλιανός
    Αν. Καθ. Κουτρούλης Ευτύχιος

    Περίληψη
    Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles - UAVs) χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε πληθώρα εφαρμογών. Η ραγδαία αυτή αποδοχή και εφαρμοστικότητα δεν ανταποκρίνεται τις περισσότερες φορές σε αντίστοιχες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις επί των UAVs, καθώς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρούνται συχνά αδικαιολόγητες επαναλήψεις και απλοϊκές λύσεις κατά την εφαρμογή τους. Η παρούσα διπλωματική εργασία αξιοποιεί την εφαρμογή της πλατφόρμας SmartDrone η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την ερευνητική ομάδα SenseLab της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε αντικείμενα αποτίμησης όγκων εκσκαφών. Η πλατφόρμα SmartDrone στηρίζεται στην ενσωμάτωση μιας οποιασδήποτε σύγχρονης συσκευής κινητής τηλεφωνίας (smartphone) σε ένα πρωτότυπο μη επανδρωμένο όχημα το οποίο κληρονομεί τις υπολογιστικές και επικοινωνιακές δυνατότητες του τηλεφώνου καθώς και τους αισθητήρες του. Ο κύριος στόχος της διπλωματικής είναι να μελετήσει τη δυνατότητα που προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα σε εφαρμογές Μηχανικών και Γεωεπιστημόνων να επιβλέπουν γρήγορα και εύκολα τις μορφολογικές αλλαγές που υφίσταται το έδαφος εξαιτίας ενός εν εξελίξει τεχνικού έργου ή φυσικής καταστροφής. Έτσι, μπορεί να συνδυαστεί η χρήση του SmartDrone με την παρακολούθηση και την ποσοτική εκτίμηση των όγκων του εδάφους μέσω επεξεργασίας των ληφθέντων απεικονίσεων. Να σημειωθεί εδώ, ότι η ταχύτητα της αποτύπωσης και το χαμηλό κόστος του συγκεκριμένου εξοπλισμού αποτελούν πλεονεκτήματα της μεθόδου. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας ο πειραματικός έλεγχος έλαβε χώρα σε μια εκσκαφή θεμελίωσης μικρής κλίμακας. Οι πτήσεις του SmartDrone πραγματοποιήθηκαν σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους και τα δεδομένα εισήχθησαν σε εξειδικευμένα λογισμικά για την επεξεργασία τους, τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων εδάφους και για τον υπολογισμό του όγκου των εκσκαφών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακρίβεια ήταν ικανοποιητική και κατά περίπτωση καλύτερη από τις κλασσικές μεθόδους αποτίμησης όγκων για κοινές εφαρμογές εκσκαφών.

    Τόπος: Μ1 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ1.212
    Έναρξη: 10/07/2017 18:00
    Λήξη: 10/07/2017 19:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012