Συντάχθηκε 30-06-2017 14:23
από Magdalini Mantonanaki
Email συντάκτη: mmantonanaki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Ιδιότητα: ΕΤΕΠ ΜΠΔ.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Εξεταζόμενη: Γαϊτάνη Ευπραξία
Τίτλος: Αριθμητική πρόγνωση της κλιματικής αλλαγής για τη μελλοντική διαχείριση παράκτιου τουρισμού
Τριμελής Επιτροπή: Eπ. καθ. Ε. Μαθιουδάκης (Επιβλέπων), Aν. καθ. Α. Δελής (Συνεπιβλέπων), Δρ. Ν. Καμπάνης (Ερευνητής Α’, ΙΥΜ-ΙΤΕ)
Ημερομηνία:3/7/17
Ωρα: 09:30
Μέρος: Αίθουσα 137.Β93 - Εργ. Εφ/νων Μαθ/κων και Η/Υ - ισόγειο κτηρίου Επιστημών
Περίληψη:
Η μεταπτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να περιγράψει τη συσχέτιση μεταξύ παράκτιου τουρισμού και κλιματικών συνθηκών. Επίσης να διερευνήσει το βαθμό επιρροής των κλιματικών συνθηκών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το χρόνο και την περιοχή των διακοπών και να δώσει πληροφορίες για τις αναμενόμενες κλιματικές συνθήκες έως το 2050 για τη περιοχή της Κρήτης μέσω του υπολογισμού των τουριστικών δεικτών TCI και HCI και δεδομένων από περιοχικά κλιματικά μοντέλα
Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν κλιματικά δεδομένα του περιφερειακού κλιματικού μοντέλου KNMI-RACMO2 για τη χρονική περίοδο 1/01/2011 έως 31/12/2050, από το Ensemble Project. To Ensemble project είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και στόχο έχει την ανάπτυξη ενός συστήματος πρόβλεψης του συνόλου για την αλλαγή του κλίματος, βασισμένο στα βασικά μοντέλα παγκόσμιας και περιφερειακής γης υψηλής ανάλυσης. Το έργο αποσκοπεί στην ποσοτικοποίηση και τη μείωση της αβεβαιότητας στην εκπροσώπηση φυσικών, χημικών, βιολογικών και ανθρώπινων ανατροφοδοτήσεων στο σύστημα της Γης.
Ειδικότερα η εκτίμηση του μελλοντικού κλίματος έγινε υπό το σενάριο Α1Β (IPCC) του κλιματικού μοντέλου KNMI-RACMO2 για την εκτίμηση των απαραίτητων παραμέτρων που απαιτούν οι τουριστικοί δείκτες TCI και HCI. Η διακριτική ικανότητα του RACMO2 είναι 0.25 μοιρών (25 χιλιομέτρων περίπου). Το μοντέλο RACMO2 βασίζεται στο παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο ECHAM5-r3 (GCM), χρησιμοποιεί κατά την κατακόρυφη διεύθυνση 40 κατακόρυφα επίπεδα και εκτείνεται σε οριζόντιο πλέγμα 95 επί 85 μοιρών.
Τα κλιματικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν από το KNMI-RACMO2 είναι η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία, οι κατακρημνίσεις, η ηλιοφάνεια, η νεφοκάλυψη και ο άνεμος. Για την μελέτη των συγκεκριμένων τουριστικών περιοχών έγινε με την μέθοδο της γεωμετρικής παρεμβολής.
Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις τηςTourism Climate Index (TCI) και το Holiday Climate Index (HCI), οι οποίοι συνδυάζουν τις κλιματικές μεταβλητές, όπως θερμοκρασία, υγρασία κλπ., σε ενιαίους δείκτες, σχεδιασμένους ώστε να αποτιμούν την καταλληλότητα των κλιματικών συνθηκών, ώστε να υποστηρίζονται υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες σε μία περιοχή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οξύνει τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, με έμφαση στη περιοχή μελέτης που είναι το νησί της Κρήτης.