Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Αντωνοπούλου Αλεξάνδρας - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 26-06-2017 09:03 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 26-06-2017 09:23

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Οι μεταβολές της παραμέτρου "Χρόνος" λόγω σχετικότητας και εφαρμογές στη Γεωδαισία»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Μερτίκας Στυλιανός (επιβλέπων)
    Καθ. Χριστόπουλος Διονύσιος
    Επ. Καθ. Παρτσινέβελος Παναγιώτης

    Περίληψη
    Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις επιδράσεις και τις μεταβολές στον χρόνο των δορυφόρων που κινούνται με υψηλές ταχύτητες και σε διαφορετικό πεδίο βαρύτητας. Στόχος είναι ο προσδιορισμός των απαραίτητων εκείνων αναγωγών στον χρόνο που τηρούν οι δορυφόροι με την εφαρμογή της Ειδικής και Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.
    Τα συστήματα δορυφορικού εντοπισμού (Global Navigation Satellite Systems, GNSS) χρησιμοποιούν υψηλής ακρίβειας και σταθερότητας ατομικά χρονόμετρα, στους δορυφόρους αλλά και στο έδαφος, ώστε να προσδιορίζεται η θέση, η ταχύτητα και ο χρόνος ενός δέκτη σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, οι δορυφόροι αλτιμετρίας χρησιμοποιούν παρόμοια χρονόμετρα για τη μέτρηση αποστάσεων από τον δορυφόρο, σε ύψος 1300 km, μέχρι την επιφάνεια της θαλάσσης. Όλα αυτά τα δορυφορικά χρονόμετρα υπόκεινται σε βαρυτικές και κινητικές επιδράσεις που εξηγούνται με τη Θεωρία της Σχετικότητας, και οι οποίες αν δεν ληφθούν προσεκτικά υπ’ όψιν, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δεν θα είχαν καμία χρησιμότητα.
    Η εργασία αυτή μελέτησε και εξέτασε τα φαινόμενα και τις επιδράσεις αυτές στην τήρηση ενός απόλυτου χρόνου ακριβείας, όπως είναι η διαστολή του χρόνου, το φαινόμενο Sagnac, η βαρυτική μετατόπιση συχνότητας, κ.ά. Κατόπιν, ανέλυσε τις εξισώσεις που διέπουν τα φαινόμενα αυτά, σε συνδυασμό με τις τροχιές των δορυφόρων, ώστε να προσδιοριστούν οι προβλεπόμενες μετατοπίσεις στη συχνότητα των δορυφορικών χρονομέτρων. Επίσης, προσδιόρισε τις αναμενόμενες μεταβολές και μετατοπίσεις στον χρόνο των συστημάτων εντοπισμού GNSS αλλά και επεξεργάστηκε δεδομένα στους δορυφόρους αλτιμετρίας και προσδιόρισε τις αναγκαίες αναγωγές για τη σωστή και ακριβή τήρηση του χρόνου.
    Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συμφωνούν απόλυτα με αντίστοιχες μελέτες που αναφέρονται στη βιβλιογραφία για τα συστήματα GNSS. Αντίστοιχες σχετικιστικές επιδράσεις προσδιορίστηκαν επίσης και για τα χρονόμετρα στους δορυφόρους αλτιμετρίας αλλά δεν έγινε σύγκριση επειδή δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αντίστοιχα βιβλιογραφικά δεδομένα. Ωστόσο, επειδή οι δορυφόροι αλτιμετρίας κινούνται σε διαφορετικές τροχιές, πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο οι σχετικιστικές διορθώσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διπλωματική είναι επαρκείς ή χρειάζεται να συμπεριληφθούν διορθώσεις υψηλότερης τάξης. Η παρούσα διπλωματική εργασία για πρώτη φορά πραγματοποίησε εκτενή μελέτη για επιδράσεις φαινομένων της Θεωρίας της Σχετικότητας στα χρονόμετρα των δορυφόρων αλτιμετρίας, αλλά και στα χρονόμετρα του συστήματος δορυφορικού εντοπισμού της Κίνας BeiDou.

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 03/07/2017 12:00
    Λήξη: 03/07/2017 13:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012