Συντάχθηκε 21-06-2017 15:34
από Styliani Raka
Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ.
Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Γεωργία Σουβατζή
Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή φράγματος στη θέση Βαρσαμά (Ανώγεια)»
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Επ. Καθ. Στειακάκης Εμμανουήλ (επιβλέπων)
Αν. Καθ. Αλεξόπουλος Απόστολος (ΕΚΠΑ)
Δρ. Κριτσωτάκης Μαρίνος (Δ/νση Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης)
Περίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της καταλληλότητας της θέσης Βαρσαμά (Ανώγεια, Ρέθυμνο) για την κατασκευή φράγματος. Στη λεκάνη κατάκλισης εμφανίζονται κυρίως φυλλιτικά πετρώματα ενώ στην προτεινόμενη θέση κατασκευής του σώματος του φράγματος επικρατούν οι οφιόλιθοι. Η εργασία βασίστηκε στην επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων που προέρχονται κυρίως από βιβλιογραφικές πηγές και επί τόπου έρευνα της περιοχής.
Αρχικά, προσδιορίσθηκε η υδρολογική λεκάνη του χειμάρρου Βαρσαμά και εκτιμήθηκαν τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά. Με βάση το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής σχεδιάστηκε ο υδροκρίτης της λεκάνης απορροής. Συγκεντρώθηκαν τα βροχομετρικά δεδομένα και ακολούθησε επεξεργασία τους προκειμένου να προσδιορισθεί ο μέσος ετήσιος όγκος των κατακρημνισμάτων που δέχεται η περιοχή. Στους σταθμούς που τα στοιχεία ήταν ελλιπή, έγιναν οι απαραίτητες συμπληρώσεις και προσδιορίσθηκε η σχέση υψομέτρου – βροχόπτωσης. Ακολούθησε η σχεδίαση χάρτη ισοΰετων καμπυλών και υπολογίστηκε ο όγκος κατακρημνισμάτων που δέχεται η περιοχή ανά υδρολογικό έτος.
Στη συνέχεια εκτιμήθηκε το ποσοστό της επιφανειακής απορροής, της κατείσδυσης και της εξατμισοδιαπνοής, δεδομένα απαραίτητα για τον προσδιορισμό του υδρολογικού ισοζυγίου της λεκάνης απορροής. Ακολούθησε η εκτίμηση των πλημμυρικών παροχών, η περίοδος επαναφοράς τους και η πιθανότητα υπέρβασής τους.
Με βάση τα αποτελέσματα εκτιμήθηκε η θέση χαρακτηρίζεται ως «πολύ καλή έως ιδανική» για την κατασκευή φράγματος,
Από το διάγραμμα συσχέτισης του ύψους του σώματος του φράγματος με τον όγκο του ταμιευτήρα, προτείνεται το ύψος του φράγματος να είναι 30 m με χωρητικότητα 863.000 m3. Ο εύκαμπτος (χωμάτινος) τύπος φράγματος προκρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος με βάση τους γεωλογικούς σχηματισμούς στη θέση θεμελίωσης.
Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Έναρξη: 27/06/2017 11:00
Λήξη: 27/06/2017 15:17