Συντάχθηκε 12-06-2017 14:19
από Dimitra Pateraki
Email συντάκτη: dpateraki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Κύρια: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.
Άλλες ιδιότητες: υπάλληλος
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όνοματεπώνυμο Προπτυχιακού Φοιτητή: Μανούσος Πρωιμάκης
Α.Μ.: 2010050033
Ημερομηνία Παρουσίασης: 13/6/2017
Ώρα: 12:30
Αίθουσα: K3.A17
Θέμα «Επεξεργασία Στραγγισμάτων ΧΥΤΑ με συνδυασμό Βιοαντιδραστήρων Μεμβρανών (MBR) και Φυγοκεντρικού Φίλτρου»
Επιβλέπων: Αν. Καθηγητής Πέτρος Γκίκας
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
1 Αν. καθηγητής Πέτρος Γκίκας
2 Επ. καθηγητής Νικόλαος Ξεκουκουλωτάκης
3 Καθηγητής Κωσταντίνος Κομνίτσας
Αναπληρωματικό Μέλος: Καθηγητής Νικόλαος Καλογεράκης
Περίληψη:
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επεξεργασίας στραγγισμάτων ΧΥΤΑ με τον συνδυασμό Φυγοκεντρικού Φίλτρου (ΦΦ) και Βιοαντιδραστήρα Μεμβρανών (MBR). Τα στραγγίσματα προέρχονταν από τον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων του Δ. Γαζίου του Ν. Ηρακλείου όπου έλαβαν χώρα τα πειράματα, ενώ οι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν στο Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα δείγματα που ελήφθησαν αντιστοιχούσαν σε 17 ημέρες λειτουργίας, από τις οποίες στις 8 πρώτες χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός Κροκίδωσης-ΦΦ, στις επόμενες 6 το ΦΦ επεξεργάστηκε ανεπεξέργαστα στραγγίσματα και στις 3 τελευταίες χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός ΜΒR-ΦΦ.
Κατά την δεύτερη φάση των πειραμάτων μεταβλήθηκαν οι συνθήκες λειτουργίας του ΦΦ λόγω μηχανικών προβλημάτων που προέκυψαν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των στροφών λειτουργίας του φίλτρου από τα 12000 rpm στις 3000 rpm για τις τελευταίες 9 μέρες δειγματοληψίας.
Οι παράμετροι που μετρήθηκαν για τον έλεγχο της απόδοσης των μεθόδων ήταν
το pH, η αγωγιμότητα, το BOD,το COD, τα TSS, ο ολικός φωσφόρος, τα αμμωνιακά NH3-N, το ολικό άζωτο ενώ επιλεγμένα δείγματα μελετήθηκαν για την ύπαρξη χρωμίου, ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού, μόλυβδου και νικελίου. Σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν στις απομακρύνσεις του BOD, COD, αμμωνιακών, φωσφορικών και ολικού αζώτου με χρήση του ΦΦ στις υψηλότερες στροφές λειτουργίας , ενώ η κροκίδωση των στραγγιδίων πριν την επεξεργασία με το ΦΦ επέφερε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις περισσότερες παραμέτρους των στραγγισμάτων. Ενδεικτικές είναι οι τιμές της μείωσης του BOD κατά 88%, του COD κατά 86%, των αμμωνιακών κατά 75%, του ολικού αζώτου κατά 81%, του φωσφόρου κατά 95% και των θειικών κατά 91%. Από την εξέταση επιλεγμένων δειγμάτων, σε διάφορες συνθήκες λειτουργίας, για την απόδοση του ΦΦ στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων βρέθηκε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά απομάκρυνσης ήταν στο νικέλιο (94%), στο σίδηρο (83%), στον χαλκό (61%), στο μόλυβδο (42%), ενώ ο ψευδάργυρος και το χρώμιο είχαν μειωμένη απομάκρυνση.
Τελικά αν και δεν παρουσιάστηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σχετικά με τις απομακρύνσεις, από τον συνδυασμό ΜΒR-ΦΦ και οι εκροές δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές για την διάθεση τους στο περιβάλλον υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του συστήματος με την διόρθωση συγκεκριμένων παραγόντων που φαίνεται να το επηρεάζουν αρνητικά, ώστε να μπορέσει μελλοντικά να αποτελέσει μέθοδο προεπεξεργασίας στραγγισμάτων.