Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

εκδηλωση 16.5,18.00 Εκφρασεις ολοκληρωτισμού στη νεοελληνικη πόλη και αρχιτεκτονική

  • Συντάχθηκε 11-05-2017 12:00 από Amalia Kotsaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: akotsaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: ΔΕΠ ΑΡΜΗΧ.
    "Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στην νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη"
    Εκδήλωση ανοικτή στο κοινό


    Το Ερευνητικό Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής
    με υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη
    και αφορμή τα 50 χρόνια απο την απριλιανή δικατορία
    οργανώνει στο πλαίσιο
    του κατ' επιλογήν μαθήματός της "Νεοελληνική Αρχιτεκτονική και Πολιτισμός"
    εκδήλωση ανοικτή στο κοινό
    με θέμα "Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στην νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη"
    την Τρίτη 16 Μαϊου 2017, ώρα 18.00 Γαλάζιο Αμφιθέταρο Γ2, Πολυτεχνειούπολη


    Πρόγραμμα
    18.00 - 18.45 Γιώργος Σαρηγιάννης, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
    "Τάξη" και"Αταξία" στην πόλη

    Mέσα από την Ιστορία της Πόλης και Ιστορία των Κοινωνικών Συστημάτων μια πόλη που δεν πληροί τις κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις της «κοινωνικής συμβίωσης», όχι για το «ζήν» αλλά για το «εύ ζην» όπως έχει αναλυθεί από τον Αριστοτέλη, είναι είτε ένας α-κοινωνικός σχηματισμός πολιτών χωρίς πολιτική συνείδηση, είτε μια αποθήκη εργατικών χεριών: και στις δύο περιπτώσεις, δεν είναι πόλη. Η ύπαρξη «τάξης» και «αταξίας» στην πόλη, είτε αυτή αφορά το σχέδιο είτε την κοινωνική της συγκρότηση, είναι κάτι που ξεκινά από το ίδιο το Κοινωνικό Σύστημα στο οποίο ανήκει η κάθε πόλη στην Ιστορία της, και αυτή εμφανίζεται, «εκ των έσω» σε συστήματα που είναι στην ακμή τους ή επίπλαστα «εκ των έξω» στην αποσύνθεσή τους.
    18.45 - 19.00 Διάλειμμα
    19.00 - 19.4 Άλκηστη Πρέπη, αρχιτέκτων – πολεοδόμος
    Χωρικές πρακτικές εξουσίας και ελέγχου στην πόλη:
    ανθεκτικότητα και ασφάλεια.

    Η αστική ανθεκτικότητα εμφανίζεται σήμερα, ως έννοια και ως στόχευση, στο κέντρο των αναπτυξιακών πολιτικών για τα κέντρα των πόλεων, ως η καλύτερη απάντηση στα αιτήματα για ένα πιο ασφαλές μέλλον. Ποιές είναι όμως στην πραγματικότητα οι απειλές απέναντι στις οποίες οι πόλεις καλούνται να αναπτύξουν την ανθεκτικότητά τους; Κατά πόσο η νέα αυτή έννοια αποτελεί ένα νεοφιλελεύθερο εργαλείο ασφάλειας και κοινωνικού ελέγχου; Και τελικά, ποιες είναι οι προοπτικές που δίνει ή αφαιρεί από τις αναπτυξιακές πολιτικές των αστικών κέντρων;

    Γιώργος Σαρηγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
    Δίδαξε Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ (1965-200icon_cool.gif. Κατευθύνει ως υπεύθυνος και διδάσκει σε δύο μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Πολεοδομίας και Χωροταξίας " του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές έρευνες και 400 άρθρα σε θέματα ιστορίας και ιστορίας της πόλης και της πολεοδομίας, προστασίας περιβάλλοντος,κ.ά., και έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε πάνω από 40 ελληνικά και διεθνή Συνέδρια. Είναι μέλος σε πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αποκατάστασης του μεσαιωνικού οικισμού Αναβάτου Χίου (1999-2003) και μέλος της ISΟCARP, της Österreichische Geselschaft fur Raumforschung und Raumplanung, του ΔΣ του ΟΣΕ (1989-1992), της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την χάραξη δικτύου τραμ στην Αθήνα (2003-2005) και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού του ΣΑΔΑΣ «Αρχιτέκτονες» (2001-2006).

    Άλκηστη Πρέπη
    Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι (Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette) και στη Στοκχόλμη (Kungliga Tekniska Högskolan). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Πολεοδομία στο ΕΜΠ. Άξονας των ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι οι χωρικές εκφάνσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αστικής ανάπτυξης.

    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012