Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Γιάνναρη Φανής - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 29-03-2017 14:28 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Φανή Γιάνναρη

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Χαρακτηρισμός μητρικών πετρωμάτων πετρελαίου με θερμικές μεθόδους ανάλυσης»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Καθ. Βαρότσης Νικόλαος
    Αν. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος

    Περίληψη
    Η έρευνα του πετρελαίου αποσκοπεί στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων. Πέρα από τις γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και τις ερευνητικές γεωτρήσεις, για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων είναι απαραίτητη η γεωχημική έρευνα. Η γεωχημική έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ωριμότητα, την πιθανότητα εύρεσης μητρικών πετρωμάτων και διαφοροποιεί τις περιοχές εξερεύνησης πετρελαίου με βάση την πιθανότητα παραγωγής πετρελαίου ή αερίου, κάτι που είναι οικονομικά επιθυμητό. Η ανάλυση και ο χαρακτηρισμός της χημικής σύστασης των δειγμάτων δεν είναι ποτέ πλήρης λόγω της πολυπλοκότητας της σύστασής τους γι΄ αυτό η επιλογή των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτάται αποκλειστικά από τον στόχο κάθε μελέτης.
    Στην εργασία αυτή ασχοληθήκαμε με την συγκριτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων θερμικών μεθόδων ανάλυσης μητρικών πετρωμάτων πετρελαίου. Οι θερμικές μέθοδοι ανάλυσης είναι μια ομάδα τεχνικών που μετρούν κάποια φυσική ή χημική ιδιότητα μιας ουσίας ή των προιόντων αντίδρασής της ως συνάρτηση της θερμοκρασίας όταν αυτή μεταβάλλεται κατά ένα προγραμματισμένο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα με την μέθοδο της πυρόλυσης, μιμούμαστε στο εργαστήριο τη διαδικασία δημιουργίας των υδρογονανθράκων που πραγματοποιείται στην φύση. Η ανάλυση Rock-Eval, η θερμοβαρυτομετρική ανάλυση και η στοιχειακή ανάλυση είναι κάποιες βασικές θερμικές μέθοδοι ανάλυσης.
    Ζητούμενο ήταν να προσδιορισθεί αν οι διαφορετικές αναλυτικές τεχνικές δίνουν δεδομένα τα οποία οδηγούν σε ίδια συμπληρωματικά ή αντιφατικά αποτελέσματα όσον αφορά το χαρακτηρισμό των δειγμάτων με όρους γεωχημείας πετρελαίου. Ο άνθρακας πέρα από το οργανικό υπάρχει και στο ανόργανο κλάσμα των δειγμάτων ως συστατικό των ανθρακικών ορυκτών. Συνεπώς, πραγματοποιήθηκε και ορυκτολογική ανάλυση των δειγμάτων για την καλύτερη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Διαλέχθηκαν 11 δείγματα πλούσια και φτωχά σε οργανικό υλικό και έπειτα από την επεξεργασία τους με διάφορες εργαστηριακές μεθόδους δημιουργήθηκαν συμπληρωματικά δείγματα, με αποτέλεσμα την ανάλυση συνολικά 33 δειγμάτων.
    Τα αποτελέσματα των θερμικών μεθόδων ανάλυσης παρουσίαζουν κάποια διαφορά στις τιμές μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων ανάλυσης, όμως με όλους τους δείκτες καταλήγουν στον ίδιο γεωχημικό χαρακτηρισμό των δειγμάτων. Παράλληλα, αποδείχθηκε πως η χρήση της ορυκτολογικής ανάλυσης XRD βοηθάει στην κατανόηση αποτελεσμάτων άλλων εργαστηριακών αναλύσεων παρέχοντας λεπτομερή περιγραφή των δειγμάτων. Τέλος, παρατηρήθηκε πως μέσω της θερμοβαρυτομετρικής ανάλυσης μπορεί να υπολογισθεί ποιοτικά το περιεχόμενο οργανικό υλικό των δειγμάτων. Δεν είναι αξιόπιστος ο ποσοτικός προσδιορισμός του οργανικού υλικού μέσω αυτής της μεθόδου διότι δεν γνωρίζουμε τις μεταβολές των ανόργανων συστατικών των δειγμάτων. Επιπλέον, μέσω της μεθόδου αυτής, μπορούν να εντοπιστούν δείγματα ανόμοια ορυκτολογικά μεταξύ τους.

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.003
    Έναρξη: 05/04/2017 09:00
    Λήξη: 05/04/2017 10:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012