Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Προεστάκη Ερμή - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 28-03-2017 11:25 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Ερμής Προεστάκης

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Επίδραση της αλατότητας επί της διαλυτότητας αερίων σχηματισμού υδρίτη σε υγρά μείγματα νερού-υδρογονανθράκων»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαρότσης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος
    Δρ. Μαρινάκης Δημήτριος

    Περίληψη
    Οι υδρίτες φυσικού αερίου βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών μελετών κατά τα τελευταία χρόνια. Ο σχηματισμός και η απόθεση υδριτών σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής καθώς και ζημίες ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η τυχόν ανεξέλεγκτη αποδόμηση των υδριτών που υπάρχουν στο φυσικό γεω-περιβάλλον τόσο σε αρκτικές περιοχές, όσο και υποθαλάσσια μπορεί να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου και να επιταχύνει έτσι την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Από την άλλη, υπολογίζεται ότι η ποσότητα ενέργειας που είναι αποθηκευμένη με τη μορφή του φυσικού αερίου στους υδρίτες είναι διπλάσια αυτής που περιέχεται στο σύνολο των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως. Σύγχρονοι μέθοδοι εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδριτών βρίσκονται υπό έρευνα και πολλές μελέτες κατευθύνονται στην κατανόηση του μηχανισμού σχηματισμού και αποδόμησής τους.
    Η παρούσα εργασία εντάσσεται στη γενικότερη μελέτη κατανόησης της θερμοδυναμικής συμπεριφοράς των υδριτών στο υποθαλάσσιο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν πειραματικά οι συνθήκες ισορροπίας των υδριτών με τα εν διαλύσει συστατικά τους στο νερό για θερμοκρασίες 278-291 Κ, πιέσεις από 3,8 MPa έως 20 MPa και αλατότητα από 0 έως 8%. Μετρήθηκαν η διαλυτότητα του καθαρού μεθανίου στην υδατική φάση κατά την ισορροπία μεθανίου - υδατικής φάσης - υδρίτη καθώς και ενός μείγματος αερίων (80% μεθάνιο, 5% αιθάνιο, 5% προπάνιο, 5% άζωτο, 5% διοξείδιο του άνθρακα) κατά την ισορροπία νερού/αλατόνερου με υδρίτη σε χαμηλές θερμοκρασίες.
    Τα πειραματικά αποτελέσματα του καθαρού μεθανίου συγκρίθηκαν με αντίστοιχα της βιβλιογραφίας και βρέθηκε ότι συγκλίνουν ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα για το μείγμα των αερίων συγκρίθηκαν με αντίστοιχα αποτελέσματα από εξειδικευμένα προγράμματα προσομοίωσης. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και οι προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν ότι η θερμοκρασία έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαλυτότητα των αερίων και στη σταθερότητα του υδρίτη, ενώ την ελάχιστη έχει η πίεση. Η αλατότητα βρέθηκε να μειώνει τη διαλυτότητα του αερίου μείγματος στην υδατική φάση μέχρι ενός σημείου, πέραν του οποίου περαιτέρω αύξηση της αλατότητας επιφέρει αμελητέες αλλαγές στη διαλυτότητα των αερίων στην υδατική φάση.

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 03/04/2017 12:00
    Λήξη: 03/04/2017 13:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012