Συντάχθηκε 21-03-2017 08:31
από Dimitra Pateraki
Email συντάκτη: dpateraki<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Κύρια: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.
Άλλες ιδιότητες: υπάλληλος
Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας
Ονοματεπώνυμο: Τριανταφύλλου Κωνσταντίνα
Θέμα: “Απομάκρυνση αναδυόμενων οργανικών ρύπων από δευτεροβάθμια επεξεργασμένα λύματα με χρήση υγροβιότοπου»
Εξεταστική επιτροπή: Καθηγητής κ. Καλογεράκης Νικόλαος (Επιβλέπων)
Επίκουρος Καθηγητής κ. Παρανυχιανάκης Νικόλαος
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια κ. Μανουσάκη Ελένη
Ημερομηνία Εξέτασης:
Ημέρα/Μήνας/Έτος: 21-3-2016
Ώρα: 12.00
Χώρος Εξέτασης
Αίθουσα: Α3 Κτίριο: Κ2
Περίληψη
Οι αναδυόμενοι οργανικοί ρύποι (EOCs) είναι σύνθετες οργανικές χημικές ενώσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στους οργανισμούς, ενώ κύρια πηγή εισόδου τους στο φυσικό περιβάλλον είναι η έξοδος των βιολογικών καθαρισμών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις φαρμακευτικές ουσίες και προϊόντα προσωπικής φροντίδας (PPCPs) και τους ενδοκρινικούς διαταράκτες (EDCs).Στα PPCPsανήκουν δύο από τα πιο συχνά ανιχνεύσιμα αντιβιοτικά, η σιπροφλοξασίνη (CIP) και η σουλφαμεθοξαζόλη (SMX), ενώ από ταEDCsη BPA θεωρείται από τους πιο μελετημένους ρύπους.
Οι φυσικές μέθοδοι επεξεργασίας έχουν αποδειχθεί μη αποδοτικές στην απομάκρυνση των EOCs, ενώ η εφαρμογή βελτιωμένων τεχνικών τριτοβάθμιου τύπου επεξεργασίας, παρόλο που είναι αποδοτικές, έχουν πολύ υψηλό κόστος και κατανάλωση ενέργειας.Mία απλή, χαμηλού κόστους, περιβαλλοντικά αποδεκτή μέθοδος, η οποία αξιοποιεί την συνεργιστική δράση των φυτών με τους σχετιζόμενους με αυτά μικροοργανισμούς, για την επεξεργασία των ρύπων ΕΟCs, είναι οι τεχνητοί υγροβιότοποι (ΤΥ). Bασίζονται στην τεχνολογία της φυτοεξυγίανσης, η οποία στηρίζεται στην απορρόφηση της ένωσης από την ρίζα, στις εκκρίσεις της ρίζας και στην συνεισφορά των μικροοργανισμών της ριζόσφαιρας. Οι τρέχουσες γνώσεις σχετικά με την αποδοτικότητα της απομάκρυνσης των EOCs από τους ΤΥ και η επίδραση των φυτών, κρίνονται περιορισμένες.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, χρησιμοποιήθηκε ένα υγροβιότοπος με Juncus acutus, για την μελέτη της ικανότητάς του στην επεξεργασία BPA, CIP και SMX. Πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος πειραμάτων, στον οποίο εξετάστηκαν η επίδραση του φυτού, του HRT και της εποχικότητας, ενώ μελετήθηκε η απόδοση του συστήματος στην επεξεργασία πρωτοβάθμια επεξεργασμένου λύματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή των φυτών στην απομάκρυνση της ΒΡΑ ήταν σημαντική, ενώ μικρότερη στην CIP. Αντίστοιχη ήταν η επίδραση του HRT. Η απομάκρυνση της SMX, έδειξε να επηρεάζεται ελαφρώς και γενικά διαπιστώθηκε η ανθεκτικότητά της στην επεξεργασία. Η απομάκρυνση της ΒΡΑ έδειξε να επηρεάζεται από την εποχικότητα, ενώη απόδοσή του υγροβιότοπου ως δευτεροβάθμια επεξεργασία βρέθηκε μειωμένη στην απομάκρυνση της ένωσης, σε σύγκριση με το πλήθος των υπόλοιπων πειραμάτων. Το J. acutusανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά και κρίνεται ως σημαντικός υποψήφιος για εφαρμογή σε τεχνητούς υγροβιότοπους.