Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής - κ. Περράκη Αικατερίνη – Πρώην Γενικό Τμήμα

  • Συντάχθηκε 17-03-2017 14:05 από Nektarios Arnaoutakis Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: narnaoutakis<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΠΔ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας/Μεταπτυχιακής Διατριβής

    Ονοματεπώνυμο : Περράκη Αικατερίνη
    Αριθμός Μητρώου : 2012040327

    Θέμα
    Τίτλος στα Ελληνικά: «Η πολιτισμική διάσταση των φυτογενετικών πόρων»
    Τίτλος στα Αγγλικά : «The cultural aspect of plant genetic resources»

    Εξεταστική Επιτροπή:
    Επιβλέπων : Ευπραξία Μαριά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Σχολή ΜΗΠΕΡ)
    Πρώτο Μέλος : Δημήτρης Πατέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής (Σχολή ΜΠΔ)
    Δεύτερο Μέλος: Τρύφων Δάρας, ΕΠίκουρος Καθηγητής (Σχολή ΜΗΠΕΡ)

    Περίληψη
    Σημαντικό τμήμα της βιολογικής ποικιλότητας είναι οι φυτογενετικοί πόροι, οι οποίοι αποτελούν υποσύνολο των γενετικών πόρων και αντικείμενο πολλών και σημαντικών διεθνών, ενωσιακών και εθνικών διατάξεων. Η δημιουργία των φυτογενετικών πόρων είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό έχουν κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, νομική, γεωπολιτική και πολιτισμική αξία. Η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητάς τους, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εγείρει ερωτήματα που αφορούν την πολιτισμική τους διάσταση. Για να γίνει αντιληπτή η έννοια και το περιεχόμενο αυτής της διάστασης απαιτείται να γίνει μία προσπάθεια κατανόησης των διάφορων τρόπων με τους οποίους οι φυτογενετικοί πόροι συνδέονται με τη γεωργική βιολογική ποικιλότητα, το Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή τα Δικαιώματα των Αγροτών και των Καλλιεργητών.
    Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης των φυτογενετικών πόρων και του κομβικού ρόλου που διαδραματίζουν αφενός στην εξέλιξη της γεωργικής βιολογικής ποικιλότητας και της παραδοσιακής γνώσης των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων και αφετέρου στην επισιτιστική ασφάλεια. Επιχειρείται αξιολόγηση και κριτική αποτίμηση του ισχύοντος διάσπαρτου θεσμικού πλαισίου, ενώ διατυπώνονται σκέψεις και προτάσεις για την ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης των φυτογενετικών πόρων, καθώς και των μελλοντικών προκλήσεων που απορρέουν από αυτή.


    Ημερομηνία Εξέτασης

    Ημέρα/Μήνας/Έτος: 22-3-2016
    Ώρα: 13.30

    Χώρος Εξέτασης

    Αίθουσα: Α3
    Κτίριο: Κ2

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012