Συντάχθηκε 07-03-2017 09:55
από Nektarios Arnaoutakis
Email συντάκτη: narnaoutakis<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΠΔ.
Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας/Μεταπτυχιακής Διατριβής
Ονοματεπώνυμο: ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ
Αριθμός Μητρώου: 2013019048
Θέμα
Τίτλος στα Ελληνικά: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΑΜΕΣΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ»
Εξεταστική Επιτροπή:
Επιβλέπων: ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΚΗΣ
Πρώτο Μέλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΜΝΙΤΣΑΣ
Δεύτερο Μέλος: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ
Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά:
Το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία. Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας βασίζεται και θα συνεχίσει να βασίζεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι παρά τα σημαντικά μειονεκτήματα που ενέχει η χρήση τους, αυτά θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, για όσο χρονικό διάστημα η ελλιπής τεχνολογική πρόοδος και το υψηλό κόστος καθιστούν ανέφικτη τη μαζική χρήση αξιόπιστων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Για τη δημιουργία ενός αειφόρου ενεργειακού περιβάλλοντος η έρευνα θα πρέπει να στοχεύσει σε λύσεις οι οποίες θα καταστήσουν προσιτές τις νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας παράλληλα τις υπάρχουσες πηγές ενέργειας.
Μία από τις πιο βασικές, αν όχι η βασικότερη πηγή ενέργειας που συναντάται εν αφθονία στη φύση, σε πολλές διαφορετικές μορφές και με χαμηλό κόστος, είναι ο άνθρακας και τα διάφορα παράγωγα αυτού. Συνεπώς είναι απαραίτητη η ανάπτυξη διεργασιών που να καθιστούν οικονομικά συμφέρουσα και περιβαλλοντικά φιλική τη χρήση του άνθρακα. Η Ελλάδα θα είχε σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, δεδομένων των μεγάλων αποθεμάτων της σε λιγνίτη. Έναν επιπλέον δυνητικό ενεργειακό πόρο που συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτος, αποτελούν οι μεγάλες ποσότητες βιομάζας που παράγονται κάθε χρόνο από ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η βιομάζα, με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, όντας πλούσια σε άνθρακα, μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο καύσιμο για προηγμένες μεθόδους παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ανάπτυξη της τεχνολογίας των κυψελών καυσίμου αποτελεί μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ειδικότερα, οι κυψέλες καυσίμου απευθείας τροφοδοσίας άνθρακα (DCFC, direct carbon fuel cells) αποτελούν μια από τις πλέον υποσχόμενες διατάξεις ενεργειακής αξιοποίησης στερεών καυσίμων, εξαιτίας της πολύ υψηλής απόδοσης που συχνά υπερβαίνει το 80% και του χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζει την προσπάθεια που καταβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για την ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας προερχόμενης από ελαιοπυρήνα (ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, Χανιά Κρήτης), σε κυψέλες καυσίμου στερεού ηλεκτρολύτη απευθείας τροφοδοσίας βιομάζας. Διάφορες παράμετροι λειτουργίας που αφορούν την επίδραση της θερμοκρασίας λειτουργίας, του φέροντος αερίου, της παρουσίας τήγματος ανθρακικών αλάτων ή/και καταλύτη στο καύσιμο διερευνήθηκαν εκτενώς. Τέλος εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση των ανθρακικών αλάτων και του καταλύτη στην απόδοση της κυψέλης. Στα πειράματα που διεξήχθησαν παρουσία μόνο καταλύτη, καταγράφηκε υψηλή απόδοση, εφάμιλλη με την απόδοση παρουσία μόνο ανθρακικών αλάτων. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δυνατότητα απευθείας μετατροπής της βιομάζας σε ηλεκτρική ενέργεια σε κυψέλες καυσίμου.
Ημερομηνία Εξέτασης
Ημέρα/Μήνας/Έτος: 10/3/2017
Ώρα: 10:00
Χώρος Εξέτασης
Αίθουσα: Γραφείο 141.Β.93
Κτίριο: Κτίριο Επιστημών