Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Σχ. Μηχ. Περ.Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Ηγουμενοπούλου Αντωνίας

  • Συντάχθηκε 17-02-2017 12:29 από Georgia Poniridou Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: tponiridou<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.
    Τίτλος διπλωματικής εργασίας : Αποδόμηση οργανικού φορτίου υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου με χρήση του φυτού Juncus Acutus
    Όνομα : Ηγουμενοπούλου Αντωνία
    Επιβλέπων : Καλογεράκης Νικόλαος
    Τριμελής εξεταστική επιτροπή:Καλογεράκης Νικόλαος, Παρανυχιανάκης Νικόλαος, Δρ.Μανουσάκη Ελένη
    Αναπληρωματικό μέλος: Βενιέρη Δανάη
    Ημερομηνία : 21 Φεβρουαρίου 2017
    Αίθουσα : Κ2.Α3
    Ώρα : 13:00
    Περίληψη
    Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά χώρα σε παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως. Κάθε ελαιοκομική περίοδο παράγεται τεράστιος όγκος υγρών αποβλήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το έντονο σκούρο χρώμα, η δυσάρεστη μυρωδιά και η υψηλή συγκέντρωση σε οργανικό φορτίο και φαινολικές ενώσεις. Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν τα απόβλητα ελαιοτριβείου ιδιαίτερα φυτοτοξικά, με συνέπεια τη δύσκολη διαχείριση και την επικινδυνότητα στην απόθεσή τους στους φυσικούς αποδέκτες.
    Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία της φυτοεξυγίανσης λαμβάνει ιδιαίτερη ερευνητική προσοχή, καθώς αποτελεί μια καινοτόμο και αποδοτική εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης, συγκριτικά με τις καθιερωμένες μεθόδους επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Ως φυτοεξυγίανση ορίζεται η χρήση φυτών και των σχετιζόμενων με αυτά μικροοργανισμών ώστε να αφαιρεθούν, αποδομηθούν ή να συγκρατηθούν περιβαλλοντικοί ρύποι.
    Στην εν λόγω πτυχιακή εργασία μελετάται η αποδόμηση του οργανικού φορτίου υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου με τη χρήση αλοφυτικής βλάστησης. Τα αλόφυτα είναι φυτικό είδος εξελιγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες όπως η υψηλή αλατότητα, τα ξηροθερμικά περιβάλλοντα και οι χαμηλές εποχιακές θερμοκρασίες. Η πιλοτική μονάδα που μελετήθηκε αποτελείται από μια δεξαμενή χώματος όγκου 1m3 με 2 φυτεμένα ενήλικα φυτά του γένους Juncus Acutus. Η μονάδα τροφοδοτούνταν μέσω περισταλτικής αντλίας με υγρό απόβλητο ελαιοτριβείου αποθηκευμένο σε εξωτερική δεξαμενή. Η επεξεργασία του αποβλήτου γινόταν με ανακυκλοφορία του στη μονάδα εως εξυγίανσης του ρύπου εντός των επιθυμητών ορίων. Δειγματοληψία πραγματοποιούνταν καθημερινά απο την έξοδο της μονάδας και τα δείγματα αναλύονταν στο εργαστήριο ως προς το Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο (COD).
    Η απόδοση της μονάδας μελετήθηκε υπό διαφορετικές συνθήκες οργανικής φόρτισης του αποβλήτου στο εύρος 5.000-90.000 mg/L COD, κατά τη διάρκεια τεσσάρων πειραματικών κύκλων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω μονάδα φυτοαποκατάστασης μπορεί να επιτύχει μείωση 85%-92.6% του συνολικού οργανικού φορτίου του αποβλήτου στην περίπτωση ΥΑΕ χαμηλής συγκέντρωση COD. Στην περίπτωση τροφοδοσίας αποβλήτου μέτριας (~17.000 mg/L COD) και υψηλής (~90.000 mg/L) οργανικής φόρτισης, η συμπεριφορά της μονάδας υποδεικνύει την ανάγκη προσδιορισμού του προφίλ κατανομής της οργανικής ουσίας στο εδαφικό στρώμα και η υπολογιζόμενη απόδοση της μονάδας στην περίπτωση αυτή ποικίλλει αναλόγως του θεωρούμενου προφίλ.
    Μέσω της θεωρητικής ανάλυσης και επεξεργασίας των πειραματικών δεδομένων καταδεικνύεται η σημασία της γνώσης των φαινομένων μεταφοράς του εκάστοτε ρύπου στο χώμα για την εκτίμηση του βαθμού βιοαποδόμησής του σε ανάλογα συστήματα βιοαποκατάστασης.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012