Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Κόττα Ανέστη-Δημήτριου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 08-02-2017 09:58 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Ανέστης-Δημήτριος Κόττας

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Εφαρμογή της συνδυαστικής αντιστροφής δεδομένων σεισμικής διάθλασης και ηλεκτρικής τομογραφίας για τη μελέτη του φαινομένου της υφαλμύρωσης στα Φαλάσαρνα Χανίων»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαφείδης Αντώνιος (επιβλέπων)
    Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ
    Δρ. Κρητικάκης Γεώργιος

    Περίληψη
    Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα μιας σχετικά νέας μεθοδολογίας γεωφυσικής έρευνας για την απεικόνιση και οριοθέτηση της υφαλμύρωσης στην περιοχή των Φαλασάρνων Χανίων. Στόχος της γεωφυσικής έρευνας είναι ο χαρακτηρισμός των γεωλογικών στρωμάτων, ο καθορισμός της γεωηλεκτρικής δομής του υπεδάφους καθώς και η ανίχνευση του φαινομένου της υφαλμύρωσης.
    Στα πλαίσια της μελέτης αυτής σχεδιάστηκε γεωφυσική έρευνα, η οποία περιλαμβάνει 9 γραμμές μελέτης σεισμικής και ηλεκτρικής τομογραφίας. Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της σεισμικής διάθλασης και ηλεκτρικής τομογραφίας πραγματοποιείται η επεξεργασία των δεδομένων με τα προγράμματα Seislmager και RES2DINV και προκύπτουν οι αντίστοιχες σεισμικές και γεωηλεκτρικές τομές.
    Γίνεται αναφορά στην εφαρμογή της συνδυαστικής ερμηνείας κατά την οποία αντιπαραβάλλονται η σεισμική και η γεωηλεκτρική τομή. Από την ερμηνεία των τομών αυτών στα Φαλάσαρνα Χανίων παρατηρούνται δομικές ομοιότητες ως προς την στρωμάτωση. Επίσης σε δυο από τις 9 γεωηλεκτρικές τομές παρατηρούνται πολύ μικρές τιμές της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης (μικρότερες των 10 Ωm), οι οποίες αποδίδονται στο φαινόμενο της υφαλμύρωσης.
    Επίσης πραγματοποιήθηκε συνδυασμένη αντιστροφή των σεισμικών και γεωηλεκτρικών δεδομένων. Η τεχνική αυτή, θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πιο έγκυρα αποτελέσματα για την ύπαρξη υφάλμυρου νερού στη περιοχή των Φαλασάρνων καθώς συνδυάζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της σεισμικής διάθλασης με το αντίστοιχο της ηλεκτρικής τομογραφίας. Κατά τη συνδυασμένη αντιστροφή προσαρμόστηκε η γεωηλεκτρική τομή με την αντίστοιχη σεισμική τομή. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνικής αυτής είναι η απόκτηση δύο τομών με κοινά στοιχεία για το πάχος και το βάθος των σεισμικών και γεωηλεκτρικών στρωμάτων. Κατά την παρουσίαση των συνδυαστικών αυτών τομών δεν προκύπτουν ξεκάθαρα συμπεράσματα, ως προς τη δομική τους ομοιότητα, σχετικά με τη στρωματογραφία, ενώ επίσης προκύπτουν υψηλές ταχύτητες διάδοσης στις σεισμικές τομές (μεγαλύτερες των 4000 m/s), οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλές για τους υπό μελέτη σχηματισμούς κάτι το οποίο ενδεχομένως οφείλεται σε υπερβολική προσαρμογή των υπολογισμένων πρώτων αφίξεων στις πειραματικές τιμές κατά τη διαδικασία της αντιστροφής.

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 14/02/2017 11:00
    Λήξη: 14/02/2017 12:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012