Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Αλεξίου Αλέξανδρου-Ευάγγελου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 01-02-2017 10:30 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Αλέξανδρος-Ευάγγελος Αλεξίου

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Εμπλουτισμός σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος περιοχής Δαρδανελίων»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Επ. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος (επιβλέπων)
    Καθ. Σταμπολιάδης Ηλίας
    Επ. Καθ. Πεντάρη Δέσποινα

    Περίληψη
    Το αντικείμενο της εργασίας αυτής, είναι η εργαστηριακή διερεύνηση εμπλου-τισμού σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος σε μικρά κοκκομετρικά κλάσματα με σκο-πό την ανάκτηση ενός νικελιούχου συμπυκνώματος ή, και την ανάκτηση ενός σιδη-ρομεταλλεύματος.
    Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από την περιοχή των Δαρδανελίων και αποτελείτο κυρίως από τα εξής ορυκτά: μαγνητίτη, αιματίτη, ασβεστίτη, χαλαζία, κλινόχλωρο και νιμίτη. Από τη μικροσκοπική παρατήρηση διαπιστώθηκε ότι ο μα-γνητίτης και ο αιματίτης δεν είναι αποδεσμευμένοι αλλά υπάρχει καλή αποδέσμευση μεταξύ αυτών και των κόκκων του χαλαζία και του ασβεστίτη. Η συνδετική ύλη, η οποία είναι χλωρίτης, συγκεκριμένα κλινόχλωρο και νιμίτης, περικλείει τους κόκκους των λοιπών ορυκτών.
    Αρχικά πραγματοποιήθηκε κατάτμηση και ταξινόμηση του υλικού. Οι μέθοδοι του εμπλουτισμού που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο μαγνητικός διαχωρισμός και η επί-πλευση.
    Η κατάτμηση, που περιλάμβανε τη θραύση και έπειτα τη λειοτρίβηση του απο-δεσμευμένου μεταλλεύματος, αποσκοπεί στην ελάττωση του μεγέθους των τεμαχίων του σε μεγέθη κατάλληλα προς εμπλουτισμό. Η διαδικασία της κατάτμησης εφαρμό-ζεται συνήθως σε όλες τις μεθόδους εμπλουτισμού, ως πρωταρχική διεργασία, για να επιτευχθεί η αποδέσμευση του μεταλλεύματος από τα στείρα, και η δημιουργία κα-τάλληλων κοκκομετρικών κλασμάτων.
    Ο μαγνητικός διαχωρισμός αποσκοπεί στο διαχωρισμό των ορυκτών του με-ταλλεύματος που έχουν μαγνητικές ιδιότητες, όπως είναι ο μαγνητίτης και ο αιματίτης, από αυτά που δεν παρουσιάζουν μαγνητικές ιδιότητες, όπως ο χαλαζίας και ο ασβεστίτης.
    Τα αποτελέσματα του μαγνητικού διαχωρισμού έδειξαν έναν καλό διαχωρισμό των μαγνητικών ορυκτών από τα μη μαγνητικά. Ωστόσο δεν επετεύχθη σε κανένα προϊόν ανάλυση νικελίου μεγαλύτερη από 1%, που ήταν και ο στόχος της παρούσας εργασίας, με εξαίρεση το πρώτο μαγνητικό προϊόν του κοκκομετρικού κλάσματος -0.038 mm, όπου καταγράφεται ποσοστό 24%. Ο σίδηρος κατανέμεται στα μαγνητικά προϊόντα με ανάλυση όμως μικρότερη του 50%.
    Ο στόχος της επίπλευσης ήταν η ανάκτηση νικελιούχου συμπυκνώματος ή, και σιδηρούχου μεταλλεύματος χρησιμοποιώντας τα μαγνητικά προϊόντα των μαγνητικών διαχωρισμών των κοκκομετρικών κλασμάτων 1-4 mm και 0.2-1 mm.
    Οι δοκιμές επίπλευσης έδειξαν ότι το μετάλλευμα δεν εμπλουτίζεται στο σύνο-λό του. Οι αναλύσεις του νικελίου κατέγραψαν ποσοστά κάτω του 1% σε όλα τα προ-ϊόντα της επίπλευσης με εξαίρεση το παραμένον του αντιδραστηρίου 726 με ποσοστό 1.14%. Ο σίδηρος καταγράφει ποσοστά αναλύσεων μεγαλύτερα του 60% μόνο σε ορισμένα στάδια της επίπλευσης.


    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 07/02/2017 10:00
    Λήξη: 07/02/2017 11:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012