Συντάχθηκε 28-11-2016 11:47
από Georgia Poniridou
Email συντάκτη: tponiridou<στο>tuc.gr
Ενημερώθηκε:
-
Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όνοματεπώνυμο Προπτυχιακής Φοιτήτριας: Δεληγιάννη Αναστασία
Α.Μ.: 2010050054
Ημερομηνία Παρουσίασης: 29/11/2016
Ώρα: 1:30
Αίθουσα: Κ3-Α17
Θέμα
«Επίδραση της αλατότητας άρδευσης και του μύκητα T. Harzianum στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους για θερμοκηπιακή καλλιέργεια»
Επιβλέπων: Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Τσάνης
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
1. Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Τσάνης
2. Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Καρατζάς
3. Δρ. Ιωάννης Δαλιακόπουλος
Περίληψη
Η αλάτωση των εδαφών αποτελεί μια σημαντική απειλή υποβάθμισης του εδάφους, ιδιαίτερα για τις παράκτιες περιοχές με ξηρό κλίμα, όπως αυτές της Μεσογείου. Η περιοχή μελέτης, Τυμπάκι, Νότιο Ηράκλειο, Κρήτη, αποτελεί μια γεωργική περιοχή υψηλής εκμετάλλευσης με αυξημένες ανάγκες σε νερό άρδευσης. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης παρουσίας επιφανειακών υδάτων στην περιοχή οι ανάγκες άρδευσης καλύπτονται από τα υπόγεια ύδατα με αποτέλεσμα την ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα και την επακόλουθη υφαλμύριση του. Σήμερα, οι καλλιέργειες της περιοχής αρδεύονται με υφάλμυρο νερό, που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και ως εκ τούτου σε περεταίρω αύξηση των αναγκών άρδευσης για τη διατήρησης της. Με στόχο την προστασία και τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών πραγματοποιήθηκε πείραμα για την διαπίστωση της επίδρασης της άρδευσης με υφάλμυρο νερό και τη χρήση του ωφέλιμου μύκητα T. harzianum στην καλλιέργεια φυτών ντομάτας (Solanum lycopersicum L.) υπό συνθήκες που προσομοιώνουν την περιοχή μελέτης. Εφαρμόστηκαν δύο ποιότητες αρδευτικού νερού με ηλεκτρική αγωγιμότητα (Electrical conductivity, EC) EClow=1,1 dS/m και EChigh=3,5 dS/m σε δέκα φυτά ανά μεταχείριση, εκ των οποίων τα μισά εμβολιάστηκαν με το μύκητα T. harzianum. Η επίδραση της αλατότητας και της παρουσίας του μύκητα T. harzianum στις χημικές ιδιότητες του εδάφους, όπως ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC), συγκέντρωση κατιόντων ασβεστίου (Ca2+), νατρίου (Na+), μαγνησίου (Mg2+) και καλίου (K+) και pH διερευνήθηκε μέσα από την πραγματοποίηση τεσσάρων εδαφικών δειγματοληψιών. Παράλληλα, η πορεία των θρεπτικών ουσιών στο έδαφος παρακολουθούνταν για την εξασφάλιση βέλτιστων και συγκρίσιμων μεταξύ των μεταχειρίσεων συνθηκών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υποβιβάστηκαν περισσότερο τα εδάφη υπό άρδευση υψηλής EC, καθώς παρουσίασαν μεγαλύτερες τιμές δεικτών ποιότητας EC, SAR, pH, ενώ ο εμβολιασμός των φυτών οδήγησε σε βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Abstract
Soil salinization is a significant threat of land degradation, particularly in coastal areas with dry climate, such as the Mediterranean. The study area, Timbaki, southern Crete, Greece, is a high exploitation agricultural area with increased needs for irrigation water. However, due to the limited presence of surface waters in the area, the need of irrigation are covered by underground waters, which results in lowering of the water table and its subsequent salinization. Today, the cultivations of the area are irrigated with brackish water, which leads to reduced production and therefore a further increase in irrigation needs for its sustainability. To protect and conserve soil fertility this experiment was performed to determine the effects of irrigation with blackish water and the use of the beneficial fungus T. harzianum on tomato crop (Solanum lycopersicum L.) under conditions that stimulate the study area. We applied two qualities of irrigation water with electrical conductivity EClow=1,1 dS/m and EChigh=3,5 dS/m in ten plants per treatment, of which half of them were inoculated with the fungus T. harzianum. The influence of both salinity and T. harzianum in soil chemical properties such as electrical conductivity (EC), concentration of calcium cations (Ca2+), sodium (Na+), magnesium (Mg2+), potassium (K+) and pH was investigated by four soil samplings. Meanwhile, the behavior of soil nutrients was monitored to ensure optimal and comparable conditions between treatments. The results showed that the soils that was irrigated with high EC was the most degraded, as it showed larger values on indicators of quality EC, SAR, pH and that the inoculation improved soil quality characteristics.