Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Ζαχαρόπουλου Αντωνίου- Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 27-10-2016 11:47 από Dimitra Athenaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: athenaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: υπάλληλος. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΠΔ, απόφοιτος προπτυχιακός ΜΠΔ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Ζαχαρόπουλος Αντώνιος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Προσδιορισμός ορυκτολογικής σύστασης δειγμάτων ιπταμένων τεφρών από τις μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Επ. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος(επιβλέπων)
    Αν. Καθ. Γαλετάκης Μιχαήλ
    Δρ. Στρατάκης Αντώνιος


    Περίληψη
    Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό να συμβάλει στη μελέτη δειγμάτων ιπτάμενων τεφρών (Ι.Τ.) που παράγονται κατά την καύση του λιγνίτη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, και συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν ημερήσια και εβδομαδιαία δείγματα, διάρκειας ενός μήνα, από τις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και προσδιορίστηκαν:
    α) Η ποιοτική και η ποσοτική ορυκτολογική σύσταση των δειγμάτων
    β) Η χημική σύσταση των δειγμάτων
    Αρχικά, παρουσιάστηκαν οι ιδιότητες των ιπταμένων τεφρών και αναφέρθηκαν οι σημαντικότερες χρήσεις τους. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκε η ορυκτολογική σύσταση των δειγμάτων με τη μέθοδο της περιθλασιμετρίας ακτίνων-Χ (XRD). Τέλος, ο προσδιορισμός της χημικής σύστασης των δειγμάτων έγινε με τη μέθοδο φασματοσκοπίας ακτίνων-Χ φθορισμού (XRF), αφού ετοιμάστηκαν πρώτα τα κατάλληλα κυλινδρικά πεπιεσμένα δισκία.
    Με βάση τα αποτελέσματα της ορυκτολογικής ανάλυσης βρέθηκε ότι οι κυριότερες φάσεις είναι ο ασβεστίτης, ο γκελενίτης, οι άστριοι, ο ανυδρίτης, ο χαλαζίας, ο μπραουνμιλλερίτης, η άσβεστος και το πυριτικό διασβέστιο, ενώ σε μικρότερα ποσοστά ανιχνεύθηκαν πορτλανδίτης, περίκλαστο, αιματίτης, μοσχοβίτης και μερβινίτης. Κατόπιν, τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης έδειξαν την ύπαρξη οξειδίων με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι το οξείδιο του ασβεστίου (CaO), το διοξείδιο του πυριτίου (SiO2), το οξείδιο του αργιλίου (Al2O3), το οξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) και το τριοξείδιο του θείου (SO3).
    Στην συνέχεια, υπολογίστηκαν τα βασικά στατιστικά μεγέθη (μέση τιμή, τυπική απόκλιση, ελάχιστο-μέγιστο) για την ορυκτολογική και για τη χημική σύσταση των δειγμάτων.
    Με βάση τα αποτελέσματα των προσδιορισμών της ορυκτολογικής σύστασης, της χημικής σύστασης, και τα στατιστικά μεγέθη, εξήχθησαν συμπεράσματα αναφορικά με τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των τεφρών καθώς επίσης και ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των μονάδων 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα κυριότερα συστατικά της Ι.Τ. είναι ο ασβεστίτης, ο γκελενίτης και οι άστριοι, ενώ το ποσοστό των αμόρφων είναι κοντά στο 30%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι διαφορές στα ποσοστά των ορυκτολογικών συστατικών μεταξύ των δύο μονάδων είναι αμελητέες. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι ομοιότητες στη χημική σύσταση μεταξύ των βασικών οξειδίων των δειγμάτων που αναλύθηκαν.
    Τέλος, χαρακτηρίστηκε το είδος των συγκεκριμένων (Ι.Τ.) ως ασβεστούχες τύπου C (κατά ASTM) ή W (κατά ΕΝ).

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 03/11/2016 09:30 π.μ.
    Λήξη: 03/11/2016 10:30 π.μ.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012