Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Πανταζίδη Αύγουστου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 03-10-2016 16:00 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Πανταζίδης Αύγουστος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη συσχετισμού ορυκτολογικών και φυσικών ιδιοτήτων πετρωμάτων από τη Νήσο Σαντορίνη και διερεύνηση αναλόγων στον πλανήτη Άρη»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ (επιβλέπων)
    Λεκτ. Μπαζιώτης Ιωάννης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
    Δρ. Σολωμονίδου Ανεζίνα (NASA Postdoctoral Fellow, Planetary Science Group)

    Περίληψη
    Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν αποστολές που να έχουν επιστρέψει δείγματα στη Γη από τον πλανήτη Άρη. Γι’ αυτό, η επέκταση της βάσης δεδομένων με γήινα πετρώματα των οποίων οι ιδιότητες ομοιάζουν με τις αντίστοιχες εκείνων του πλανήτη Άρη, φαντάζει εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση των γνώσεών μας σχετικά με τις συνθήκες που θα συναντήσουν μελλοντικές αποστολές στην επιφάνεια του πλανήτη.

    Στην παρούσα διπλωματική μελετώνται ηφαιστειακά πετρώματα από την περιοχή Μπάλου στην Σαντορίνη. Η εν λόγω περιοχή δομείται από σκωριώδη και πυροκλαστικά πετρώματα βασαλτικής έως ανδεσιτικής σύστασης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο χαρακτηρισμός των βασαλτών με χρήση διαφορετικών μεθόδων και η εξέταση της πιθανότητας να αποτελέσουν γήινα ανάλογα μίας ομάδας μετεωριτών –εκείνης των ολιβινικών σεργκοτιτών (βασαλτικής σύστασης)– με προέλευση τον πλανήτη Άρη.
    Ποιο συγκεκριμένα μελετήθηκαν σε 20 μη εξαλλοιωμένα δείγματα πετρωμάτων της περιοχής οι ορυκτολογικές, χημικές, πετρολογικές και πετρογραφικές τους χαρακτηριστικά/ιδιότητες. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι συμβατές με τις μεθοδολογίες ανάλυσης των δειγμάτων που βρίσκονται στην Διεθνή Βάση πετρωμάτων Διαστημικών αναλόγων. Δεδομένα της Βάσης αυτής αποτέλεσαν δείγματα σύγκρισης για τα δείγματα που αναλύθηκαν από την περιοχή Μπάλου της Σαντορίνης.
    Τα βασαλτικά πετρώματα της Σαντορίνης εμφανίζουν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τα πετρώματα που έχουν χαρακτηριστεί ως Αρειανά ανάλογα ως προς τα δεδομένα που προέκυψαν από την χρήση των περισσότερων μεθόδων που εφαρμόστηκαν στην παρούσα μελέτη, ενώ προσεγγίζουν καλύτερα τη χημική και ορυκτολογική σύσταση των ολιβνικών σεργκοτιτών. Καταλήγοντας, η περιοχή Μπάλου της Σαντορίνης, διαθέτει βασαλτικά πετρώματα που φαίνεται ότι αξίζει να αποτελέσουν Αρειανό ανάλογο ως προς τις ορυκτολογικές και χημικές ιδιότητές τους.


    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 06/10/2016 08:00
    Λήξη: 06/10/2016 09:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012