Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Καραϊσκου Λάμπρου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 26-09-2016 15:48 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Καραϊσκος Λάμπρος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Ανάπτυξη χαμηλού κόστους τεχνολογίας για την προ-επεξεργασία των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων (ΥΑΕ)»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Κομνίτσας Κωνσταντίνος (επιβλέπων)
    Καθ. Βάμβουκα Δέσποινα
    Λεκτ. Πεντάρη Δέσποινα

    Περίληψη
    Τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων (ΥΑΕ) παράγονται κατά την εξαγωγή του ελαιόλαδου από τα παραδοσιακά και τα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία τριών φάσεων και αποτελούν ένα σημαντικό και συνεχώς διογκούμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης ποσότητάς τους, του υψηλού οργανικού ρυπαντικού τους φορτίου και των ιδιαίτερων συστατικών τους (φαινολικές ενώσεις) που είναι δύσκολα αποικοδομήσιμα.
    Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά τα απόβλητα είναι εντονότερο στις Μεσογειακές χώρες όπου παράγεται το 97% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Η μελέτη του προβλήματος καθώς και η αντιμετώπισή του είναι αλληλένδετα και οι λύσεις που χρησιμοποιούνται ποικίλουν όχι μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Στη χώρα μας η πιο κοινή μέθοδος διαχείρισης των ΥΑΕ είναι η διάθεσή τους σε εξατμισοδεξαμενές.
    Ωστόσο, διάφορες μέθοδοι διαχείρισης έχουν προταθεί για την επεξεργασία των ΥΑΕ, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, φυσικοχημικών, βιολογικών, θερμικών και συνδυασμό τους, όπως αραίωση, φυγοκέντρηση, επίπλευση, κροκίδωση/συσσωμάτωση, προσρόφηση, αναερόβια και αερόβια επεξεργασία, εξάτμιση-απόσταξη, καύση-πυρόλυση, κ.ά.
    Από τα συστατικά των ΥΑΕ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φαινόλες, οι οποίες ως αντιοξειδωτικές ουσίες εμποδίζουν τη διάσπαση των λιπαρών οξέων και βοηθούν στη διατήρηση του λαδιού. Είναι όμως η κύρια ρυπαντική παράμετρος, η οποία ευθύνεται για τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων.
    Επειδή τα υγρά απόβλητα περιέχουν φαινόλες, οξέα, μεταλλικά στοιχεία και οργανικές ενώσεις, η άμεση διάθεση αυτών των αποβλήτων στο έδαφος, επηρεάζει σημαντικά τις φυσικοχημικές (pH, αγωγιμότητα, συγκέντρωση αμμωνιακού, νιτρικού αζώτου και οργανικού άνθρακα) και βιολογικές (μικροβιακή δραστηριότητα) ιδιότητές του.
    Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας χαμηλού κόστους τεχνολογίας για την προ-επεξεργασία των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων με χρήση κυρίως χαμηλού κόστους πρώτων υλών.


    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 04/10/2016 12:00
    Λήξη: 04/10/2016 13:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012