Περίληψη
Οι γεωφυσικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση του μετώπου υφαλμύρωσης. Η μέθοδος της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης είναι η πιο κατάλληλη για τον εντοπισμό των υφάλμυρων υπόγειων νερών. Στα πλαίσια γεωφυσικής διασκόπησης στην ευρύτερη περιοχή των Φαλασάρνων Χανίων εφαρμόστηκε η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας 3 διαφορετικές χρονιές στη περιοχή των Φαλασάρνων.
Συλλέχθηκαν δεδομένα από 28 γραμμές μελέτης. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων της ηλεκτρικής τομογραφίας χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πακέτο RES2DINV και προέκυψαν τα γεωηλεκτρικά στρώματα της περιοχής μελέτης. Τα αποτελέσματα αυτά συνδυάστηκαν στο λογισμικό ROCKWORKS με κριτήρια την θέση και την ανάπτυξη των γεωηλεκτρικών στρωμάτων στο χώρο. Από τις γεωηλεκτρικές τομές προσδιορίστηκαν οι θέσεις ύπαρξης υφάλμυρου νερού στην περιοχή των Φαλασάρνων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της γεωφυσικής έρευνας στην υπό έρευνα περιοχή προκύπτει ότι η υφαλμύρινση εμφανίζεται τόσο στο νότιο τμήμα της περιοχής μελέτης όσο και βορειότερα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προτείνεται η δημιουργία μόνιμου δικτύου σταθμών για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της υφαλμύρινσης με τη χρήση της γεωηλεκτρικής τομογραφίας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να τεθούν όρια άντλησης ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον χειροτέρευση της υπάρχουσας κατάστασης.