Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

O Καθηγητής Rudolf Kalman, ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης θεωρίας ελέγχου και Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Συντάχθηκε 12-07-2016 12:59 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: -

    Mε βαθιά συγκίνηση και σεβασμό, η Πρυτανεία ενημερώνει τα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας ότι ο διεθνούς εμβέλειας Καθηγητής Rudolf E. Kalman και Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (05/05/1993) έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 86 ετών. Ο Καθηγητής Rudolf E. Kalman ήταν Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου University of Florida, με έδρα AdPersonam στο Ινστιτούτο Swiss Federal Institute of Technology (ETH) της Ζυρίχης.

    Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, στις 19 Μαΐου του 1930. Μετανάστευσε στις Η.Π.Α. και έλαβε Πτυχίο Βachelor (S.B.) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (S.M.) στην ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το MIT το 1953 και το 1954 αντίστοιχα, και το Διδακτορικό Δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο Columbia το 1957. Η έρευνά του στο Ινστιτούτο Research Institute for Advanced Study στην Βαλτιμόρη, την χρονική περίοδο από το 1958 έως το 1964, θεωρείται ως θεμελιώδης στον τομέα της θεωρίας μαθηματικών συστημάτων και της σύγχρονης θεωρίας αυτομάτου ελέγχου.

    Η πιο σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη θεωρείται το “Kalman filter” (φίλτρο Kalman). Το 1960, στην σχετική δημοσίευση, ο R.E. Kalman περιγράφει μια αναδρομική λύση στο πρόβλημα γραμμικού φιλτραρίσματος δεδομένων με κανονικό (Gaussian) θόρυβο. Το φίλτρο Kalman έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας και εφαρμογής, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτόνομης ή υποβοηθούμενης πλοήγησης (με εφαρμογές σε κινητά, αεροπλάνα, δορυφόρους κα). Χαρακτηριστικά, το φίλτρο Kalman θεωρείται καθοριστικό στην αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι μέσω του προγράμματος Apollo (Project Apollo) της NASA (1969-1972). Πενήντα χρόνια από την δημοσίευση της θεμελιώδους εργασίας με τίτλο “A new approach to linear filtering and prediction problems,” το φίλτρο Kalman συνεχίζει να βρίσκει νέα πεδία εφαρμογών σε ποικίλους τομείς όπως, πρόγνωση του καιρού, επιλογή μετοχών, οικονομετρία, GPS, computer vision, αυτόματοι πιλότοι, σεισμολογία και έλεγχος κινητήρων.

    Mετά το R.I.A.S., ο Rudolf Kalman πήρε θέση καθηγητή στο Stanford (1964-1971), ενώ από το 1971 έως το 1992 ήταν διευθυντής στο Center for Mathematical System Theory στο Πανεπιστήμιο University of Florida στο Gainesville. Παράλληλα, κατείχε την έδρα στον τομέα Mathematical System Theory στο ETH (1973-1997). Έλαβε πολλές σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων και τα μετάλλια, IEEE Medal of Honor (1974) και το IEEE Centennial Medal (1984), το Kyoto Prize in High Technology από το Ίδρυμα lnamori της Ιαπωνίας το 1985, το Steele Prize of the American Mathematical Society ( 1987), και το Bellman Prize (1997). Το 2008, ο Καθηγ. Rudolf Kalman έλαβε το National Medal of Science, την ύψιστη τιμή που δίδεται για επιστημονικά επιτεύγματα στις Η.Π.Α.

    Ο καθηγητής Kalman είχε σύζυγο την Constantina το γένος Stavrou, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Andrew και την Elisabeth.


    Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012