Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Ενδοπολυτεχνικές Ανακοινώσεις και Συζητήσεις
  • Ακαδημαϊκές Ανακοινώσεις
  • Αναγνώριση ισοτιμίας επαγγελματικών δικαιωμάτων Αρχιτέκτονος Μηχανικού στους αποφοίτους της Σχολής ΑΡΜΗΧ του ΠΚ και στις 23 χώρες της Ε.Ε.

Αναγνώριση ισοτιμίας επαγγελματικών δικαιωμάτων Αρχιτέκτονος Μηχανικού στους αποφοίτους της Σχολής ΑΡΜΗΧ του ΠΚ και στις 23 χώρες της Ε.Ε.

  • Συντάχθηκε 07-04-2016 16:04 από Konstantinos Providakis Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: kprovidakis<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: ΔΕΠ ΑΡΜΗΧ.
    Από την 1η Απριλίου 2016 ενεργοποιήθηκε πλέον η εγγραφή του διπλώματος Αρχιτέκτονος Μηχανικού (Architect Engineer) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο ANNEX V του IMI (Internal Market Information System) της Επιτροπής EU - EC DG GROW Unit 5 (Professional Qualifications and Skills) οπότε από την ημερομηνία αυτή οι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού (Architect Engineer) και στις 23 χώρες της Ε.Ε. με τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τα αντίστοιχα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών των χωρών αναφοράς. Η συγκεκριμένη εγγραφή στο ANNEX V του IMI πρακτικά σημαίνει ότι οι απόφοιτοι της Σχολής ΑΡΜΗΧ μπορούν να εξασκούν πλέον το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού αυτόματα σε όλες τις χώρες χωρίς καμμία άλλη διαδικασία αναγνώρισης ισοτιμίας ή διενέργειας εξετάσεων όπως γινόταν δηλαδή μέχρι σήμερα ειδικά σε χώρες όπως π.χ. η Μ. Βρετανία και η Γερμανία που η εξάσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού απαιτεί αυστηρότατες προδιαγραφές.

    Η πολύ θετική αυτή αξιολόγηση του περιεχομένου του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και από τις 23 χώρες της Ε.Ε. βασίσθηκε στον βαθμό ανταπόκρισης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στις απαιτήσεις και των 11 σημείων του άρθρου 46 της ευρωπαικής οδηγίας 36/2005/EC για το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού και επιτεύχθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες της Σχολής για διάστημα πάνω από 2.5 χρόνια. Πρέπει να τονισθεί ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατόρθωσε να περάσει θετικά την δύσκολη αυτή αξιολόγηση στην παραπάνω ευρωπαική οδηγία πρώτη μέχρι τώρα από τις υπόλοιπες "νεώτερες" σε ηλικία Αρχιτεκτονικές Σχολές στην Ελλάδα όπως αυτές του Πανεπιστημίου θεσσαλίας και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι οποίες θα πρέπει να προσπαθήσουν περαιτέρω για την ανταπόκριση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών τους στους σχολιασμούς και στην διαδικασία αξιολόγησης από τα υπόλοιπα 22 μέλη της Ε.Ε.

    Κ. Προβιδάκης
    Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012