Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κ. Ποιμενίδη Ιωάννη-(Γενικό Τμήμα)

  • Συντάχθηκε 11-01-2016 15:06 από Agapi Mavraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: amavraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: ΕΤΕΠ ΜΠΔ.
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Γενικού Τμήματος
    Τομέας: Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    κ. Ποιμενίδη Ιωάννη

    με θέμα: "Ανάπτυξη πειραματικών διατάξεων μέτρησης συγκέντρωσης όζοντος και εφαρμογή στην καταστροφή του μύκητα Botrytis Cinerea"

    Τόπος: Κτήριο ΜΠΔ, Αίθουσα Μεταπτ. Δ3.005
    Ημέρα: Τετάρτη 13/1/2016 ώρα 10.00 -11:00

    Τριμελής επιτροπή
    Αναπληρωτής καθηγητής Μουσταϊζής Σταύρος (επιβλέπων)
    Καθηγητής Λαζαρίδης Μιχαήλ
    Επίκουρος καθηγητής Κονσολάκης Μιχάλης

    Περίληψη
    Στη παρούσα διπλωματική σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μια φορητή και υψηλής πιστότητας πειραματική διάταξη για την μέτρηση συγκέντρωσης αερίου με τη χρήση LED. Η συγκεκριμένη διάταξη κατασκευάστηκε, με στόχο να μπορεί να προωθηθεί και να χρησιμοποιηθεί και στη βιομηχανία εκτός από το εργαστήριο παρέχοντας όλα τα πλεονεκτήματα του εργαστηριακού περιβάλλοντος. Βασικό μέλημα ήταν να παρέχει ακρίβεια μετρήσεων, υψηλή επιλεκτικότητα προς την ανίχνευση αερίου, μικρό χρόνο απόκρισης, μεγάλη συχνότητα συλλογής δεδομένων, σταθερότητα, ανθεκτικότητα, σύνδεση με υπολογιστή και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.

    Έγιναν πειραματικές μετρήσεις σύγκρισης με δυο άλλες διατάξεις για να αποδειχθούν οι παραπάνω παράμετροι. Η μια σύγκριση έγινε με διάταξη που περιείχε μια λάμπα Hg ως φωτεινή πηγή εκπομπής. Η δεύτερη σύγκριση με υπάρχουσες πειραματικές διατάξεις του εμπορίου, που έχουν αισθητήρες στερεάς κατάστασης αερίου. Επίσης περιγράφονται οι αρχές λειτουργίας των οργάνων και συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν.

    Το αέριο του οποίου η συγκέντρωση μετρήθηκε ήταν το όζον. Για αυτό το λόγο ενσωματώθηκε στην πειραματική διάταξη ένα ultraviolet led με μήκος κύματος εκπομπής στα 255nm (όσο πιο κοντά στο μήκος κύματος απορρόφησης του όζοντος 253.8nm). Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες στερεάς κατάστασης αερίου όζοντος και λάμπα υδραργύρου που εκπέμπει στο υπεριώδης.

    Θεωρήσαμε απαραίτητο για να είναι περισσότερο ολοκληρωμένη η εργασία να κάνουμε χρήση της νέας αυτής συσκευής που κάνει χρήση των LED σε μια εφαρμογή μείωσης μικροβιολογικού φορτίου με μελλοντική εφαρμογή στην αγροτική βιομηχανία. Η πρακτική εφαρμογή όζοντος αφορούσε την καταστροφή του μύκητα βοτρύτη με την χρήση όζοντος σε κατάλληλη πειραματική διάταξη που αναπτύξαμε για τις ανάγκες της εργασίας μας. Ο λόγος είναι ότι το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του μύκητα χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εν αντιθέσει με τα φυτοφάρμακα. Δεν χρησιμοποιήθηκαν φρούτα ή λαχανικά για θρεπτικά υλικά για να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες ανάπτυξης του μύκητα.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012