Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Κατσουράκη Φώτη - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 11-12-2015 09:34 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Κατσουράκης Φώτης

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη της προσρόφησης καδμίου από λιγνίτη χαμηλής θεμογόνου δύναμης. Διερεύνηση της ενίσχυσης της προσροφητικής ικανότητας.»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Λεκτ. Πεντάρη Δέσποινα (επιβλέπουσα)
    Καθ. Βάμβουκα Δέσποινα
    Επικ. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος

    Περίληψη
    Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη της προσρόφησης καδμίου (Cd) από λιγνίτη χαμηλής θερμογόνου δύναμης και η διερεύνηση της ενίσχυσης της προσροφητικής ικανότητας του λιγνίτη. Για την ενίσχυση της προσροφητικής ικανότητας του λιγνίτη χρησιμοποιήθηκαν νανοσωματίδια σιδήρου ενώ παράλληλα έγινε σύγκριση της προσροφητικής ικανότητας του λιγνίτη (ΜΤ2) με αυτή του ενεργού άνθρακα (ΑC). Η προσρόφηση είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από υδατικά συστήματα, και η χρήση του λιγνίτη, ως προσροφητικό μέσο για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από νερό, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για εξωηλεκτρική χρήση του λιγνίτη. Το κάδμιο είναι ένα τοξικό μέταλλο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Η μορφολογία και η χημική σύσταση των υλικών έγινε με ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης (SEM-EDS) και ο προσδιορισμός της ειδικής επιφάνειας με φυσική ρόφηση αερίου (BET). Η διερεύνηση της προσροφητικής ικανότητας του λιγνίτη και του ενεργού άνθρακα καθώς και των ενισχυμένων με σίδηρο τελικών προϊόντων (ΜΤ2Fe και ΑCFe) πραγματοποιήθηκε με κινητικά πειράματα και πειράματα ισορροπίας (ισόθερμες). Τα πειραματικά δεδομένα των ισόθερμων συγκρίθηκαν με τα μοντέλα Freundlich και Langmuir. Aπό τα κινητικά πειράματα προσρόφησης προκύπτει ότι ισορροπία επιτυγχάνεται και για τα 4 υλικά στις 12 ώρες. Το μέγιστο ποσοστό προσρόφησης καδμίου υπολογίστηκε, για αρχική συγκέντρωση 10mg/ L, 90% για το MT2, 94%, για το MT2Fe, 92% για ΑC και 93% για ACFe. Η μέγιστη χωρητικότητα προσρόφησης είναι για το ΜΤ2 25,5 mg/g, για τον ΜΤ2Fe 34,7 mg/g, για τον AC 30 mg/g και για τον ACFe 36,5 mg/g. Τα πειραματικά δεδομένα των πειραμάτων ισορροπίας συσχετίζονται καλύτερα με τo μοντέλο Freundlich.

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 17/12/2015 09:00
    Λήξη: 17/12/2015 10:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012