Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Καριμί Μασούντ - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 09-12-2015 10:46 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Καριμί Μασούντ

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Σύγκριση ακρίβειας πρόβλεψης και αξιολόγηση μεθόδων υπολογισμού της πυκνότητας πετρελαίων σε συνθήκες ταμιευτήρων»

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαρότσης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος
    Δρ. Γαγάνης Βασίλειος

    Περίληψη
    Στη Μηχανική Ταμιευτήρων η τιμή της πυκνότητας σε συνθήκες ταμιευτήρα, είναι κρίσιμη ιδιότητα διότι προσδιορίζει τη θέση των ρευστών στο πορώδες μέσο, την απόδοση των μεθόδων ανάκτησης, τις πιέσεις που επικρατούν στα διάφορα σημεία του ταμιευτήρα, την αναγκαιότητα ή μη εφαρμογής μεθόδων τεχνητής άντλησης, όπως επίσης και διάφορων άλλων παραμέτρων που χρειάζονται για τους υπολογισμούς της Μηχανικής Ταμιευτήρων και Παραγωγής Πετρελαίου, όπως η προσομοίωση του ταμιευτήρα, η μοντελοποίηση της ροής στο πορώδες μέσο, ο υπολογισμός αποθεμάτων, κλπ. Ακόμα η πυκνότητα των ρευστών δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης. Έχει άμεση σχέση με την πίεση, την θερμοκρασία και τη σύστασή τους. Για τους παραπάνω λόγους, μια ακριβής εκτίμηση της πυκνότητας αποτελεί μείζονος σημασίας για τη Μηχανική Ταμιευτήρων και Παραγωγής Πετρελαίου.
    Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η σύγκριση ακρίβειας πρόβλεψης διαφόρων μεθόδων εκτίμησης/υπολογισμού της πυκνότητας πετρελαίων σε συνθήκες ταμιευτήρων με έμφαση στη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων διαθέσιμων δεδομένων, όπως συμβαίνει κατά τα πρώτα στάδια της έρευνας. Οι διάφορες αυτές μέθοδοι μπορούν να διακριθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα εμπειρικά μοντέλα και τα μοντέλα με θεωρητικό υπόβαθρο. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι σχέσεις/εξισώσεις οι οποίες βασίζονται σε δεδομένα παραγωγής. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι καταστατικές εξισώσεις που απορρέουν από τη θεωρία των ιδανικών αερίων και χρησιμοποιούν πειραματικά δεδομένα σύστασης και χαρακτηρισμού των ρευστών για την ανάπτυξή τους. Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα διπλωματική εργασία εκτός από τη σύγκριση ακρίβειας πρόβλεψης των διαφόρων μεθόδων υπολογισμού της πυκνότητας γίνεται και εκτεταμένη ανάλυση ως προς την επιρροή που έχουν οι τυχόν αποκλίσεις των πειραματικών μετρήσεων και των δεδομένων παραγωγής. Η επιρροή αυτή εξετάζεται με τη χρήση της παραγώγου της πυκνότητας ως προς τα δεδομένα αυτά.

    Τόπος: Μ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
    Έναρξη: 15/12/2015 10:00
    Λήξη: 15/12/2015 11:00

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012