Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης για την παρουσίαση της ΔΔ του υποψήφιου διδάκτορα κου Δ. Βακόνδιου

  • Συντάχθηκε 04-11-2015 11:42 από Dorothea Fragomichelaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: dfragomichelaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΠΔ.
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

    κου Δ. Βακόνδιου

    με θέμα
    «Προσομοίωση κατεργασίας φραιζαρίσματος σε μίκρο-κλίμακα
    και πειραματική μελέτη του Al 7075-Τ651»

    Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, 11.00 πμ
    Αίθουσα Β1001, Κτίριο Β1, Πολυτεχνειούπολη

    ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    1. Καθ. Αντωνιάδης Αριστομένης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, ΠΚ (Επιβλέπων)
    2. Καθ. Μπιλάλης Νικόλαος, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, ΠΚ
    3. Αναπ. Καθ.Τσιάφης Ιωάννης,Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΠΘ
    4. Καθ. Δαυΐδ Κωνσταντίνος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕΙ-ΚΜ
    5. Καθ. Σταυρουλάκης Γεώργιος, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, ΠΚ
    6. Αναπ. Καθ. Μανσούρ Γκάμπριελ,Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΠΘ
    7. Επ. Καθ. Κυράτσης Παναγιώτης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού,
    ΤΕΙ-ΔΜ


    Περίληψη

    Η κατασκευή μηχανολογικών τεμαχίων απαιτεί μια σειρά από μηχανουργικές κατεργασίες. Από την άλλη μεριά κυρίαρχο ρόλο στη συναρμολόγηση τεμαχίων αλλά και στη λειτουργικότητα τους διαδραματίζει η ποιότητα της κατεργασμένης επιφάνειας. Έτσι, η παραμικρή βελτίωση της κατεργασίας, των εργαλείων και της ποιότητας των τελικών προϊόντων, είναι ικανή να δώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εκάστοτε βιομηχανία. Για το λόγο αυτόν, τα τελευταία χρόνια η έρευνα στο επιστημονικό πεδίο του φραιζαρίσματος με εργαλεία σφαιρικής απόληξης έχει ενταθεί. Καθ’ ότι στη σύγχρονη περίοδο υπάρχει η τάση για κατασκευή μικρού μεγέθους αντικειμένων, οι κατεργασίες αφαίρεσης υλικού στη μίκρο διάσταση αποτελούν τομέα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

    Το αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου προσομοίωσης του φραιζαρίσματος με εργαλείο σφαιρικής απόληξης στη μίκρο-κλίμακα καθώς και η μελέτη της επίδρασης των συνθηκών κοπής, τόσο στο εργαλείο όσο και στην τελική ποιότητα επιφάνειας. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την προσομοίωση της κατεργασίας αφορά τη γεωμετρική αναπαράσταση των συμμετεχόντων στην κατεργασία κοπτικού εργαλείου και τεμαχίου, με εφαρμογή της κινηματικής της κατεργασίας. Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης εντοπίζονται στον ακριβή προσδιορισμό της κατεργαζόμενης επιφάνειας και στην τρισδιάστατη γραφική απεικόνιση του απαραμόρφωτου αποβλίττου κοπής και άρα στον ακριβέστερο υπολογισμό των δυνάμεων κοπής.

    Για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών αναπτύχθηκε λογισμικό το οποίο ενσωματώνει όλα τα στάδια εφαρμογής της κινηματικής της κατεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το λογισμικό σχεδιάζει αυτόματα την τρισδιάστατη γεωμετρία του εργαλείου σφαιρικής απόληξης και του τεμαχίου προς κατεργασία και μέσα από διακριτά βήματα εφαρμόζεται η κινηματική της διαδικασίας. Μετά το πέρας της προσομοίωσης αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα τρισδιάστατης μορφής αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα του μοντέλου περιλαμβάνουν την προκύπτουσα τοπομορφία επιφάνειας και το τρισδιάστατο απαραμόρφωτο απόβλιττο της κοπής, ενώ με κατάλληλη επεξεργασία αυτών των αποτελεσμάτων προκύπτει η τραχύτητα της επιφάνειας και οι δυνάμεις κοπής. Τα αποτελέσματα τραχύτητας και δυνάμεων επαληθεύτηκαν μέσω μεγάλης σειράς πειραμάτων.




    ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Μηχανουργικές κατεργασίες, CAD, Μικροκοπή

    ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μικροφραιζάρισμα, Εργαλείο σφαιρικής απόληξης, Μοντελοποίηση

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012