Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Σχολή Μηχ. Περ.Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας Παπαγγελή Ιωάννας

  • Συντάχθηκε 26-10-2015 09:02 από Georgia Poniridou Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: tponiridou<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.
    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    Ιωάννας-Μαρίας Παπαγγελή
    Θέμα: ‘’Επεξεργασία αμιαντοτσιμέντου μέσω διεργασιών πυριτοποίησης με χρήση ακτινοβολίας μικροκυμάτων’’

    Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, ώρα : 13:00
    Αίθουσα Κ1, Κτίριο Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική επιτροπή
    Καθηγητής: Ευάγγελος Γιδαράκος (Επιβλέπων)
    Καθηγητής: Κωνσταντίνος Κομνίτσας
    Καθηγητής: Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

    Περίληψη
    Ο αμίαντος, λόγω των πολύ καλών ιδιοτήτων του και του χαμηλού κόστους του αποτέλεσε την ιδανική λύση ως μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό για πολλές δεκαετίες. Παγκοσμίως, η χρήση του αμιάντου ήταν εκτενέστατη με περισσότερες από 3000 εφαρμογές, το οποίο παράλληλα οδήγησε σε μεγάλη παραγωγή αμιαντούχων αποβλήτων.
    Το μεγαλύτερο σε όγκο παραγωγής αμιαντούχων προϊόντων εργοστάσιο στην Ελλάδα λειτούργησε από το 1968 έως το 1990 στη Νέα Λάμψακο Ευβοίας και ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή 30.000 τόνων αμιαντοτσιμέντου ανά έτος. Μετά το πέρας της λειτουργίας του δεν πραγματοποιήθηκε καμία παρέμβαση αποκατάστασης του χώρου με αποτέλεσμα να παραμένει ρυπασμένη η περιοχή με αμιαντούχα απόβλητα τόσο στους χώρους του πρώην εργοστασίου όσο και στη γειτονική παραλία.
    Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας αμιαντούχων αποβλήτων, όπως θερμικές, χημικές, μηχανικές κ.ά. Προκειμένου λοιπόν να πραγματοποιηθεί μελέτη αποκατάστασης της περιοχής, η παρούσα διπλωματική εργασία ερευνά τις δυνατότητες αποτοξικοποίησης αμιαντοτσιμέντου μέσω διεργασιών πυριτοποίησης, με χρήση ακτινοβολίας μικροκυμάτων με σκοπό την εύρεση των βέλτιστων συνθηκών επίτευξής της.
    Τα δείγματα αμιαντοτσιμέντου συλλέχθηκαν από την περιοχή του πρώην εργοστασίου ΕΛΛΕΝΙΤ Α.Ε στη στη Ν. Λάμψακο Ευβοίας. Ως βασικό αντιδραστήριο επιλέχθηκε το διένυδρο οξαλικό οξύ [(C2Η2Ο4) 2Η2Ο], το οποίο χαρακτηρίζεται ως μέτριας ισχύος και τοξικότητας οργανικό οξύ, και φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν καθαρή υδρύαλος (K2SiO3) και τετρα-αιθοξυ-σιλάνιο (ΤΕΟS). Και τα τρία υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως αντιδραστήρια στην πειραματική διαδικασία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και είναι χαμηλού κόστους.
    Για τον χαρακτηρισμό των αποτελεσμάτων έλαβαν χώρα αναλύσεις FTIR, XRD και SEM πού έδειξαν πώς οι βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου έκθεσης σε ακτινοβολία μικροκυμάτων είναι 150 οC για 20 min. Σε αυτές τις συνθήκες, παρατηρήθηκε πως το εξωτερικό στρώμα βρουσίτη Mg(OH)2 στην επιφάνεια των ινών του αμιάντου έχει διασπαστεί, προκαλώντας μετατροπή του χρυσοτίλη σε άμορφο πυριτικό ορυκτό.
    Τέλος, ως προς την επιλογή των αντιδραστηρίων, ικανοποιητικά κρίθηκαν τόσο τα αποτελέσματα με τη χρήση της υδρύαλου σε συνδυασμό με το οξαλικό οξύ, όσο και του ΤΕOS. Στην περίπτωση της χρήσης υδρύαλου παρατηρήθηκε αποτοξικοποίηση του δείγματος και εγκλωβισμός των ινών, ενώ στην περίπτωση της χρήσης TEOS με το οξαλικό, παρατηρήθηκε αμορφοποίηση του υλικού με συμπαραγωγή του βιο-ορυκτού γλουσενσκίτη ως παραπροϊόν.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012