Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Καλαμάρα Χρήστου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 28-09-2015 13:59 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Καλαμάρας Χρήστος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Ευστάθεια βαθέων γεωτρήσεων σε ανισότροπα πετρώματα»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015
    Ώρα παρουσίασης: 10.30
    Τόπος παρουσίασης: Εργαστήριο Μελέτης και Σχεδιασμού Εκμεταλλεύσεων Μ1.213

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Εξαδάκτυλος Γεώργιος (επιβλέπων)
    Επ.Καθ. Στειακάκης Εμμανουήλ
    Δρ. Λιόλιος Παντελής

    Περίληψη
    Σκοπός της παρούσας διπλωματικής, είναι η κατανόηση των βασικών αρχών και παραμέτρων που επηρεάζουν την ευστάθεια των βαθέων γεωτρήσεων, υδρογονανθράκων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ανισότροπα πετρώματα.
    Η εργασία επικεντρώνεται στην ειδική περίπτωση ενός εγκαρσίως ισότροπου μέσου και στην ανάλυση των τάσεων που δημιουργούνται στα σύνορα του κυκλικού ανοίγματος, λόγω επίδρασης εξωτερικών δυνάμεων σε αυτό. Επίσης παρουσιάζεται το κριτήριο και οι τρόποι αστοχίας της οπής, πριν τη διαδικασία σωλήνωσης και τσιμέντωσης των τοιχωμάτων, κατά την περίοδο που αυτά συγκρατούνται μόνο από την πίεση που δέχονται από τη ροή πολφού, εντός της στήλης γεωτρήσεως. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μηχανικές ιδιότητες του πετρώματος, στο οποίο εκτελείται η γεώτρηση όπως επίσης και στη γωνία διεύθυνσης της ανισοτροπίας.
    Τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, ελήφθησαν από βιβλιογραφικές αναφορές τυπικών τιμών ελαστικότητας σχιστολιθικών πετρωμάτων. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των τάσεων, που εφαρμόζονται περιμετρικά της οπής της γεώτρησης, αποδόθηκαν με τη βοήθεια διαγραμμάτων, με τη χρήση των προγραμμάτων MATLAB και Excel.
    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, συμπεραίνεται ότι η διάνοιξη γεωτρήσεων σε εγκαρσίως ισότροπα πετρώματα, παρουσιάζει δυσκολίες λόγω συγκέντρωσης, πολύ υψηλών τιμών τάσεων στα τοιχώματα της οπής. Τα προβλήματα ευστάθειας μπορούν να καταπολεμηθούν με τη χρήση ροής πολφού εντός της διατρητικής στήλης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται εφαπτομενικές τάσεις, αντίθετες αυτών που δέχεται η οπή της γεώτρησης, με αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών τιμών τάσεων, σε βαθμό ώστε να εξυπηρετούνται τα όρια που θέτουν τα κριτήρια αστοχίας του πετρώματος.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012