Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Καρελιώτη Μαρουσώς Μαρίας - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 24-06-2015 10:39 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Καρελιώτη Μρουσώ Μαρία

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Χημειομετρική πρόβλεψη ιδιοτήτων βενζινών απο δεδομένα υπέρυθρης φασματοσκοπίας»

    Ημέρα παρουσίασης: Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015
    Ώρα παρουσίασης: 14.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Πασαδάκης Νικόλαος (επιβλέπων)
    Καθ. Ζερβάκης Μιχαήλ
    Επ.Καθ. Μαθιουδάκης Εμμανουήλ

    Περίληψη
    Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εφαρμογή χημειομετρικών αλγορίθμων πρόβλεψης ιδιοτήτων δειγμάτων πετρελαιοειδών, με βάση το υπέρυθρο φάσμα τους. Χρησιμοποιήθηκαν φάσματα στο μέσο (mid-IR) και το εγγύς (near-IR) υπέρυθρο από ελαφρά κλάσματα πετρελαίου, τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγή της εμπορικής βενζίνης. Η ιδιότητα που μοντελοποιήθηκε είναι ο αριθμός οκτανίων τους (Reaserch Octane Number, RON). Για την ανάπτυξη των μοντέλων πρόβλεψης χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι Παλινδρόμησης Κυρίων Συνιστωσών (Principal Component Regression, PCR) και Παλινδρόμησης Μερικών Ελαχίστων Τετραγώνων (Partial Least Squares Regression, PLS).
    Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 96 δείγματα κλασμάτων πετρελαίου για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμες τιμές RON, στα οποία συλλέχθηκαν τα φάσματά τους (mid-IR και near-IR). Η ανάπτυξη των μοντέλων έγινε σε περιβάλλον Matlab, με προσαρμογή υφιστάμενου στο Εργαστήριο βασικού κώδικα επεξεργασίας δεδομένων. Αναπτύχθηκε ένας μεγάλος αριθμός μοντέλων, με χρήση των αλγορίθμων PCR και PLS, σε συνδυασμό με διαφορετικές τεχνικές προκατεργασίας φασμάτων. Η ακρίβεια πρόβλεψης των μοντέλων αξιολογήθηκε με βάση την ακρίβεια και την επαναληψιμότητα της πρότυπης εργαστηριακής μεθόδου μέτρησης του αριθμού οκτανίων. Με βάση την αξιολόγηση αυτή αναδείχθηκε ότι τα βέλτιστα μοντέλα πρόβλεψης, τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις ακρίβειας σε RON, ήταν αυτά που χρησιμοποιούν το φάσμα του εγγύς υπερύθρου των κλασμάτων, σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο PLS.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012