Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Παγάνη Αντώνη - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 09-06-2015 10:16 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Παγάνης Αντώνης

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Γεωφυσική διασκόπηση στο Ρωμαϊκό θέατρο των Απτέρων Χανίων»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015
    Ώρα παρουσίασης: 10.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαφείδης Αντώνης (επιβλέπων)
    Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ
    Δρ. Σπανουδάκης Νικόλαος

    Περίληψη
    Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή γύρω από το ρωμαϊκό θέατρο των Αρχαίων Απτέρων, Χανίων. Σκοπός της έρευνας ήταν ο εντοπισμός πιθανών θέσεων θαμμένων αρχαιοτήτων γύρω από το θέατρο, όπως το αρχαίο πλακόστρωτο μονοπάτι που συνέδεε την πόλη με αυτό, καθώς και την λιθόχτιστη τοιχοδομή που το περιέβαλλε. Χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι γεωραντάρ, κινούμενου πομπού-δέκτη, μαγνητικής βαθμίδας και ηλεκτρικής τομογραφίας σε πέντε διαφορετικούς κάνναβους μετρήσεων.
    Η επεξεργασία των δεδομένων γεωραντάρ έγινε στο λογισμικό GPR-PRO 14 και περιλάμβανε: εφαρμογή φίλτρων και ενίσχυσης, υπολογισμό μιγαδικών χαρακτηριστικών (attributes), κατασκευή οριζοντίων τομών (slice) σε διαδοχικά βάθη, καθώς και τρισδιάστατη απεικόνιση στο λογισμικό Τ3D. Για την επεξεργασία των μαγνητικών και ηλεκτρομαγνητικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Transform, όπου έγινε εφαρμογή φίλτρου εξομάλυνσης. Η επεξεργασία των ηλεκτρικών τομογραφιών έγινε στο λογισμικό Res2DInv. Συνολικά καλύφθηκε έκταση 2720 m2 με τη μέθοδο κινούμενου πομπού-δέκτη, 2128 m2 με τη μέθοδο γεωραντάρ, 1140 m2 με τη μέθοδο μαγνητικής βαθμίδας, καθώς και 2 ηλεκτρικές τομές.
    Μετά τη συνδυαστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων, εντοπίστηκε η θαμμένη λιθόχτιστη τοιχοδομή που περιβάλλει το θέατρο, στον κάνναβο βόρεια του θεάτρου και πιθανόν και στα ανατολικά. Επιτεύχθηκε επίσης ο εντοπισμός πιθανών θαμμένων τοίχων καθώς και άλλων ανθρωπογενών δομών στις υπόλοιπες περιοχές. Τέλος, προτείνονται νέες περιοχές για περαιτέρω γεωφυσική έρευνα εντός του αρχαιολογικού χώρου.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012