Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Γκαϊνά Δημήτριου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 19-05-2015 12:10 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Γκαϊνάς Δημήτριος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθρακικών πετρωμάτων από το Λατομείο αδρανών περιοχής Χορδακίου Χανίων»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή 22 Μαΐου 2015
    Ώρα παρουσίασης: 12.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Επ. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος (επιβλέπων)
    Αν. Καθ. Γαλετάκης Μιχάλης
    Δρ. Ρεπούσκου Ευτυχία

    Περίληψη
    Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν τα ανθρακικά πετρώματα του λατομείου αδρανών υλικών της περιοχής Χορδακίου Χανίων με σκοπό την ταυτοποίηση και αξιολόγηση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους ώστε να προταθούν άλλες εφαρμογές στις οποίες μπορεί να επιλεχτεί το πέτρωμα της συγκεκριμένης περιοχής.
    Για το σκοπό αυτό έγινε δειγματοληψία 5 δειγμάτων από το μητρικό πέτρωμα και 6 δειγμάτων από τα προϊόντα του λατομείου. Τα δείγματα προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να είναι έτοιμα για τη χρήση τους στις διάφορες εργαστηριακές δοκιμές που απαιτούνται.
    Τα αποτελέσματα της ορυκτολογικής σύστασης ύστερα από την ανάλυση των λεπτών τομών στο πολωτικό μικροσκόπιο και την ορυκτολογική ανάλυση με περιθλασιμετρία ακτινών-Χ έδειξαν ότι πρόκειται για μάρμαρα και ασβεστόλιθους της Ζώνης Τριπόλεως με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστίτη.
    Οι χημικές ιδιότητες του πετρώματος που εξετάστηκαν είναι: η απώλεια πύρωσης με τιμές περίπου 43,5%, η ασβεστιμετρία που έδωσε περιεκτικότητα σε ασβεστίτη 95-99% και το αδιάλυτο υπόλοιπο 0,2-0,9%.
    Όσον αφορά τις φυσικές ιδιότητες τα δείγματα που εξετάστηκαν παρουσιάζουν, ομοιόμορφη κοκκομετρική κατανομή συναρτήσει του βάρους τους (%) με τιμές για την αθροιστική κατανομή των κόκκων μεγέθους D50 4,5-7,5 μm. Οι τιμές της λευκότητας είναι αρκετά υψηλές και κυμαίνονται από 95 έως 99 για το δείκτη L. Η απορρόφηση ελαίου είναι 13-17,5 (grελαίου/100gr), το pH είναι περίπου 9 και η περιεχόμενη υγρασία περίπου 0,2 %.
    Τέλος μετά από σύγκριση των τιμών που πήραμε από τις εργαστηριακές δοκιμές με τις τιμές των προϊόντων του εμπορίου γίνεται πρόταση για άλλες εφαρμογές στις οποίες το συγκεκριμένο πέτρωμα καθώς και τα παραπροϊόντα αυτού είναι κατάλληλα για χρήση.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012