Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Χατζηπέτρου Δημήτριου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 09-03-2015 10:59 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Χατζηπέτρου Δημήτριος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Γεωτεχνικός χαρακτηρισμός του υπεδάφους με βάση γεωτρητικά και γεωφυσικά στοιχεία. Μελέτη για το σχεδιαμό υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας στα Μάλια Ηρακλείου»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015
    Ώρα παρουσίασης: 12.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαφείδης Αντώνιος (επιβλέπων)
    Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ
    Επ. Καθ. Στειακάκης Εμμανουήλ

    Περίληψη
    Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται μια λεπτομερή γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Μαλίων Ηρακλείου σε θέση όπου είχε σχεδιαστεί η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στα πλαίσια υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η γεωφυσική έρευνα έχει στόχο να προσδιορίσει το πάχος των επιφανειακών ιζημάτων, να καθορίσει την ποιότητα του βραχώδους υποβάθρου, να ανιχνεύσει την παρουσία ρηγμάτων ή και ζωνών διάκλασης, να εντοπιστούν καρστικά έγκοιλα στα πετρώματα και γενικότερα να εκτιμήσει τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά των ανθρακικών πετρωμάτων στην περιοχή μελέτης.
    Για το σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκαν έντεκα γραμμές σεισμικής διάθλασης και δέκα γραμμές ηλεκτρικής τοµογραφίας. Μετά το πρώτο αυτό στάδιο της έρευνας αποφασίστηκε η ανόρυξη (σε συγκεκριμένες θέσεις που είχαν προταθεί) έξι (6) δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, στα δείγματα των οποίων πραγματοποιήθηκε και επί τόπου γεωτεχνικός χαρακτηρισμός (RQD, απόσταση ασυνεχειών, γεωτεχνικός χαρακτηρισμός κ.λ.π.).
    Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών και γεωηλεκτρικών δεδομένων στις 2 διαστάσεις (χρησιμοποιώντας τα λογισμικά πακέτα SeisImager, Res2Dinv και EarthImager2D), καθώς επίσης και επεξεργασία των γεωηλεκτρικών δεδομένων στις 3 διαστάσεις (3D) με τη χρήση του λογισμικού πακέτου EarthImager3D. H τελική απεικόνιση του τριασδιάστατου γεωηλεκτρικού μοντέλου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του λογισμικού πακέτου T3D.
    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύγκριση των γεωηλεκτρικών μοντέλων που προέκυψαν από τα διάφορα λογισμικά πακέτα, ενώ έγινε αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής διασκόπησης µε τα αντίστοιχα στοιχεία των γεωτρήσεων και πραγματοποιήθηκε προσπάθεια συσχέτισης των γεωτρητικών και των γεωφυσικών δεδομένων. Ο απώτερος στόχος ήταν να προκύψουν στατιστικώς παραδεκτά αποτελέσματα για την κατανομή των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των πετρωμάτων (RQD και απόσταση ασυνεχειών) που προέρχονται από τις γεωτρήσεις σε όλη την έκταση της γεωφυσικής διασκόπησης.
    Από τη σύγκριση των δισδιάστατων γεωηλεκτρικών μοντέλων που προέκυψαν από τα διάφορα λογισμικά πακέτα προέκυψε ότι τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν συσχετίζονται. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι τα συγκρινόμενα στοιχεία δεν αντιστοιχούν ακριβώς στα ίδια βάθη.
    Κατά την προσπάθεια της τρισδιάστατης αντιστροφής των γεωηλεκτρικών δεδομένων αντιμετωπίστηκαν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που οφείλονται κυρίως στο γεγονός της ακανόνιστης κατανομής των γεωηλεκτρικών γραμμών μελέτης στο χώρο. Αυτό είχε και ως συνέπεια την υποβάθμιση των τελικών αποτελεσμάτων, κυρίως στις θέσεις όπου δεν υπήρχε ικανοποιητική κάλυψη από δεδομένα.
    Από την προκαταρκτική συσχέτιση των γεωτρητικών και των γεωφυσικών δεδομένων προέκυψε ότι οι σεισμική ταχύτητα των P-κυμάτων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τοπικές μεταβολές στην ποιότητα των ανθρακικών πετρωμάτων ενώ αντίθετα, η ειδική ηλεκτρική αντίσταση φαίνεται να επηρεάζεται από την ύπαρξη μεγάλων τιμών της απόστασης των ασυνεχειών, όχι όμως και από τον δείκτη RQD.
    Ο προσδιορισμός της κατανομής των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που προέρχονται από τις γεωτρήσεις σε όλη την έκταση της γεωφυσικής διασκόπησης είναι δυνατόν να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι έχει υλοποιηθεί μια αξιόπιστη ταξινόμηση και έχει γίνει εις βάθος στατιστική μελέτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην παρούσα διπλωματική έχει πραγματοποιηθεί μια προσεγγιστική στατιστική ανάλυση μεταξύ των γεωφυσικών και γεωτεχνικών δεδομένων και όχι μια ενδελεχής μελέτη συσχέτισης των παραμέτρων αυτών.
    Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής προτείνεται ότι για να είναι εφικτή αλλά και αξιόπιστη η τρισδιάστατη αντιστροφή με το λογισμικό πακέτο EarthImager3D θα πρέπει τα γεωηλεκτρικά δεδομένα να δειγματοληπτούνται σε κανονικό κάναβο. Επιπρόσθετα, για τον προσδιορισμό της κατανομής των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που προέρχονται από τις γεωτρήσεις σε όλη την έκταση της γεωφυσικής διασκόπησης θα πρέπει να υλοποιηθεί μια λεπτομερής στατιστική συσχέτιση των δεδομένων αυτών έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012