Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Αρβανιτάκη Χριστίνας Άννας - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 11-02-2015 09:36 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Αρβανιτάκη Χριστίνα Άννα

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Ανάκτηση Ni από φτωχό λατεριτικό μετάλλευμα με τη μέθοδο της εκχύλισης»

    Ημέρα παρουσίασης: Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015
    Ώρα παρουσίασης: 14.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Σταμπολιάδης Ηλίας (επιβλέπων)
    Επικ. Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος
    Λεκτ. Πεντάρη Δέσποινα

    Περίληψη
    Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η ανάκτηση νικελίου από μετάλλευμα λατερίτη με τη μέθοδο της εκλεκτικής διαλυτοποίησης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε δείγμα λατερίτη από την εταιρία Γ.Μ..Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται στα Πολιτικά Ευβοίας.
    Η επίτευξη του παραπάνω σκοπού έγινε χρησιμοποιώντας σαν διαλύτη διάλυμα θειικού οξέος (H2SO4) συγκέντρωσης 2Μ, ο οποίος αντιδρούσε με το δείγμα το οποίο βρισκόταν εντός στήλης. Ο παραπάνω διαλύτης διαλυτοποιούσε εκλεκτικά το νικέλιο.
    Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταλλουργική βιομηχανία ανάκτησης νικελίου από το λατερίτη με πυρομεταλλουργική κατεργασία και η οποία ευνοείται όταν το νικέλιο της τροφοδοσίας είναι όσο το δυνατό υψηλότερο. Για χαμηλότερης περιεκτικότητας μεταλλεύματα η μέθοδος γίνεται αντιοικονομική και προτείνεται η αντικατάστασή της με την υδρομεταλλουργική μέθοδο της εκχύλισης.
    Στην παρούσα εργασία παρατηρήσαμε ότι τα λεπτότερα κλάσματα είναι πλουσιότερα από τα χονδρύτερα και ερευνήσαμε ποιο από τα δύο θα ήταν καταλληλότερο για την υδρομεταλλουργία και την πυρομεταλλουργία. Στο χονδρό κλάσμα το οποίο είναι φτωχό εφαρμόσαμε μαγνητικό διαχωρισμό για να απομακρύνουμε τα ανθρακικά ορυκτά που καταναλώνουν το θειικό οξύ και το υποβάλλαμε σε δοκιμές εκχύλισης σε στήλη. Στο λεπτό κλάσμα, που λόγω της κοκκομετρίας του δεν ενδείκνυται για εκχύλιση σε στήλη, έγινε σβολοποίηση και συσσωμάτωση του σβόλου πριν την εκχύλιση.
    Οι δοκιμές εκχύλισης έδειξαν ότι το μαγνητικό χονδρό κλάσμα δίνει ικανοποιητική ανάκτηση νικελίου, η οποία είναι εκλεκτική και δε διαλυτοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα στοιχεία. Αντιθέτως, το ψιλό κλάσμα λόγω της πυροσυσσωμάτωσης την οποία υπέστη δε δίνει ικανοποιητική ανάκτηση νικελίου.
    Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το ψιλό κλάσμα θα ήταν καταλληλότερο για την πυρομεταλλουργία μετά από σβολοποίηση ενώ το χονδρό κλάσμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανάκτηση νικελίου με πυρομεταλλουργική μέθοδο.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012