Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Συντάχθηκε 04-12-2014 12:49 από Maria Ntaountaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: mntaountaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος.
    Το Ιδρυματικό Αποθετήριο (ΙΑ) του Πολυτεχνείου Κρήτης αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Υποέργου 1 "Υπηρεσία Δημιουργίας Ιδρυματικού Αποθετηρίου/ Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης" της Πράξης με τίτλο "Β2 - Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Πολυτεχνείου Κρήτης", του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Η Πράξη υλοποιείται από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (Βι.Κε.Π.) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του ΙΑ έγινε από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων & Εφαρμογών (TUC/MUSIC) της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Το ΙΑ αποτελεί την υποδομή του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη συγκέντρωση, οργάνωση, διαχείριση, διάθεση και προβολή του παραγόμενου πνευματικού έργου των μελών του Ιδρύματος, καθώς και την διατήρησή του σε βάθος χρόνου.
    Το ΙΑ προσφέρεται για κατάθεση, μέσω αυτό-αρχειοθέτησης (self-archiving), τεκμηρίων μόνο στα μέλη της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στην αυτό-αρχειοθέτηση τεκμηρίων, ο χρήστης που καταθέτει ένα τεκμήριο είναι και δημιουργός του και κατέχει τουλάχιστον ένα μέρος από τα πνευματικά του δικαιώματα.

    Τα τεκμήρια που κατατίθενται στο ΙΑ δεν αξιολογούνται από καμία επιστημονική επιτροπή του ΙΑ. Η εγκυρότητα και η αυθεντικότητά τους υπόκεινται στην ευθύνη των δημιουργών τους.
    Η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του ΙΑ ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014. Από τότε έως σήμερα, οι καταθέτες (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές κυρίως) έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά την εργασία τους στο ΙΑ.
    Μετά την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης (391η /6-11-2014 Συνεδρίαση), η οποία ενέκρινε την πολιτική του ΙΑ και την πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΙΑ τίθεται πλέον σε παραγωγική λειτουργία και αποτελεί το κύριο σύστημα αρχειοθέτησης, δημοσίευσης, αποτίμησης και αξιολόγησης του παραγόμενου πνευματικού έργου του Ιδρύματος.

    Αναλυτικότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Βι.Κε.Π.
    Από τη Βιβλιοθήκη,
    Μαρία Νταουντάκη

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012