Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής πρώην Γενικού Τμήματος

  • Συντάχθηκε 31-10-2014 13:30 από Efpraxia Maria Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: emaria<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: ΔΕΠ ΜΗΠΕΡ.
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Γενικό τμήμα:
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : «Εφαρμοσμένες Επιστήμες & Τεχνολογία»
    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : «Κοινωνική και Τεχνολογική Ανάπτυξη»

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Νταμαδάκη Βασιλική

    Θέμα: «Οι Παραδοσιακές Ποικιλίες στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο : Θεσμική θεώρηση και εκτίμηση παραμέτρων υπό το πρίσμα της Αγροβιοποικιλότητας και του Τοπίου»

    Ημέρα παρουσίασης: Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 9.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα 145Β 93 Κτίριο Επιστημών

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

    Ευπραξία Μαριά, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολής ΜΗΠΕΡ Πολυτεχνείου Κρήτης (επιβλέπουσα)
    Γεώργος Λιοδάκης, Καθηγητής, Σχολής ΜΗΧΟΠ Πολυτεχνείου Κρήτης
    Τρύφων Δάρας, Επικ. Καθηγητής Σχολής ΜΗΠΕΡ Πολυτεχνείου Κρήτης


    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης πολλών γενεών καλλιεργητών. Αποτελούν σημαντικό τμήμα των φυτογενετικών πόρων για τη διατροφή και τη γεωργία και το θεμέλιο λίθο για τη διατήρηση της αγροβιοποικιλότητας και της βιοποικιλότητας εν γένει.
    Η παρούσα ερευνητική διατριβή πραγματεύεται ενδελεχώς τη νομική θεώρηση των παραδοσιακών ποικιλιών στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό στερέωμα. Οι δικαιικές ρυθμίσεις που τις αφορούν, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις πλέον πρόσφατες νομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής νομολογίας, εξετάζονται υπό το πρίσμα της αγροβιοποικιλότητας και της βιοποικιλότητας.
    Βασικό μέλημα αποτελεί η διερεύνηση του κάτα πόσον η νομοθεσία που τις αφορά είναι επαρκής και αποτελεσματική για τη διασφάλιση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης τους. Το σπουδαιότερο, όμως, όλων είναι ότι, εξ’αρχής, λαμβάνει χώρα μια σύνθεση. Η σύνθεση αυτή έγκειται στη εξέταση των παραδοσιακών ποικιλιών λαμβάνοντας υπόψη το άμεσο πλαίσιο αναφοράς τους, το αγροτικό τοπίο. Το τελευταίο, και γενικά η διασύνδεση των παραδοσιακών ποικιλιών με έναν τόπο, αποτελεί, τελικά, παράγοντα κλειδί για την αποτελεσματική διατήρηση και βιώσιμη χρήση τους στο σημερινό κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι.
    Ενδεικτικά, παρατίθεται μια έρευνα που διεξήχθη σε περιοχές του Νομού Χανίων, η οποία σκοπό είχε να διερευνήσει τη γνώση/ενημέρωση των αγροτών/καλλιεργητών σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις ποικιλίες αυτές.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012